Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

Halvparten av alle nordmenn har tilgang til en hytte.

I år har 2,8 millioner nordmenn fått bedre råd, på tross av krisen. Mange har spart mye.

I andre kvartal sparte norske husholdninger hele 20,8 prosent av inntekten.

Det betyr at mange har en del penger på konto. Samtidig melder Prognosesenteret om en økning på 24 prosent i omsetning av sjøhytter hittil i år.

Nettavisen Pluss: Se opp for skrekkregning: Derfor bør du kanskje droppe å kjøpe hytte

Skal alle ha hytte i Norge?

Reiserestriksjonene og lave renter har skapt et enormt press i hyttemarkedet.

Fra at det var 100.000 nordmenn som planla og kjøpe hytte i starten av februar, har dette nå økt til 170.000 nordmenn som står med reelle planer om å kjøpe.

Da vet vi ikke om de 75.000 som vurderte å kjøpe fritidsbolig i utlandet nå har vendt nesa hjemover og inn i hyttemarkedet, eller om de beholder ro, har is i magen og sparer opp til verden forhåpentligvis viser seg mer normal igjen.

Fjellet koster

Er vi friskuser alle sammen? Eller tar vi nå noen beslutninger som kanskje burde tas om et år og se om den hytta virkelig bør kjøpes? Når grensene åpnes og du kan reise; er det den norske fjellheimen du skal være bundet opp til økonomisk?

Les også: Slik blir du rik på aksjer

Det å kjøpe hytte er sjelden en økonomisk god investering. Det er stort sett en kilde til et pengesluk som hele tiden etterspør vedlikehold i tillegg til alle de faste kostnadene som følger med.

Affeksjonsverdi kan rettferdiggjøre kjøpet

Affeksjonsverdien derimot kan gjøre hyttekjøpet helt verdt det.

Det er bare at den bør kjennes så sterk at de andre tingene du kanskje ville måtte forsake ikke føles som noe offer.

Når du ikke lenger er tvunget til å holde deg hjemme i Norge på grunn av en pandemi, og pengene du ellers kunne brukt på utenlandsreiser er bundet opp i den norske fjellheimen: Er det fremdeles verdt det?

Her kan du lese flere innlegg av Cecilie Tvetenstrand.

Ta en hyttetest

Du kan leie ut hytta for 10.000 kroner skattefritt i året. Utover dette skatter du 22 prosent av 85 prosent av leieinntektene. Det kan komme godt med dersom du tar beslutningen om å kjøpehytte i dag, men egentlig er en globetrotter som lengter etter å komme ut å oppleve andre kulturer når muligheten byr seg igjen.

Du kan også starte med å leie en hytte på åremål i ett år. Da får du testet hvordan det er å ha tilgang til en hytte som om den er din egen. Du merker fort hva som er riktig for deg.

Forbruksfest?

Før du svir av alle pengene på kontoen som har fylt seg opp de siste månedene; tenk deg om en ekstra gang.

Som hovedregel prøver jeg å alltid la være å kjøpe ting på impuls, og tenke at jeg heller kommer tilbake dagen etter om jeg virkelig vil ha det. Oftest blir det ikke kjøp.

Nettavisen Pluss: Nå kan råtassene fra Audi bli mye billigere

Eller jeg stiller meg spørsmålet om jeg jeg virkelig trenger dette. Er det noe jeg vil bruke mye? Hvis svaret er ja, er det helt ok å slå til. Er svaret nei, gir det seg selv.

Tenk deg om to ganger

En hytte, en båt, en ny bolig - dette er store beslutninger som binder opp mye av kapitalen din. Tenk deg om to ganger. Er dette noe du også ønsker å gjøre når vi forhåpentligvis kommer tilbake til mer normale tilstander? Eller er det nå i denne spesielle tiden at det hadde vært behagelig?

Les også: Ellevilt hyttemarked - kjøper er villig til å betale 50 millioner for en hytte på Tjøme

Har du penger til overs på konto, vil fremtidige deg i så fall være veldig takknemlig om du heller setter penger i et aksjefond som du kan ha glede av den dagen du går av med pensjon.