Denne helgen starter for alvor sommerferien for mange nordmenn. Og i 2021 må fortsatt de fleste holde seg her hjemme, der hytteferie er et alternativ for de ferierende. Hyttemarkedet koker, og det kan du som hytteeier tjene flere tusen skattefrie kroner på.

Hvilke skatteregler som gjelder for deg som utleier, avhenger av hvor lenge du leier ut hytta og hvor mye du du leier ut.

- Det regnes ikke skatt av de første 10.000 kronene man tjener i utleie. For leieinntekter over 10.000 kroner regnes 85 prosent av det overskytende beløpet som skattepliktig inntekt. Skatten er på 22 prosent I 2021, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til Nettavisen Økonomi.

Les også: Advarer mot hyttesmell: - Vi er bekymret

1.870 kroner

La oss si du kan leie ut hytta for 20.000 kroner i uka i juli over fire uker, til sammen 80.000 kroner. Med et fribeløp på 10.000 kroner blir det skattepliktige restbeløpet 70.000 kroner. Det skattbare beløpet av det er 70.000 x 85 prosent = 59.500 kroner.

Men en skattesats på 22 prosent for inntektsåret 2021 blir samlet skatt i dette eksempelet 13.090 kroner.

- Hva med fradrag for utgifter som hytteeier har?

- Du får ikke ekstra fradrag for kostnader, fordi du skattlegges bare for 85 prosent av inntektene. De 15 prosentene som ikke skattlegges, regnes som et slags standardfradrag.

Les også: Sommerhytta-vinner: – Jeg hadde ikke forventet det. Man meldte seg jo på et feelgood-program

Full skatt

Regnestykket over gjelder hvis du leier ut hytta for kortere perioder av året, men ellers bruker den selv. Leier du ut hytta hele året og ikke bruker den selv, beregnes det full skatt av leieinntektene.

- Her er det de samme reglene som når du leier ut en utleieleilighet. Dette kan også gjelde dersom du bruker eiendommen i mindre grad og den kan karakteriseres som en utleieeiendom. Er du i tvil, bør du ta kontakt med skatteetaten om din situasjon, råder Tvetenstrand.

Hva kan du så få leid ut sommerhytta for? Et raskt søk på Finn.no viser at de dyreste hyttene og feriehusene nær sjøen og stranden i juli går opp mot 40.000-50.000 kroner i uken. Det koster fort 12.000-15.000 kroner for hytter av alminnelig bra standard som ligger greit til.

Ved full utleie må du i år ut med 22 prosent av leieinntektene, i utgangspunktet 2200 kroner i skatt per 10.000 kroner i inntekt. Gulroten er at du får de vanlige fradragene dersom du skatter av hele leieinntekten.

- Ja, ved utleie som er skattepliktig i sin helhet, kan du kreve fradrag for alle løpende kostnader. Det kan typisk være forsikringsutgifter, kommunale avgifter og kostnader til strøm og oppvarming dersom dette er inkludert i leien.

Dokumentasjon

- I tillegg kan du trekke fra eiendomsskatt, vedlikehold og utgifter til annonsering. Men husk at dersom du krever fradrag, må du dokumentere inntekter og kostnader overfor skatteetaten dersom de ber om dette, sier Tvetenstrand.

Du må også sikre deg så du ikke får noen store ubehagelige økonomiske overraskelser når du mottar skatteoppgjøret neste år. Det er viktig å være oppmerksom på at ikke alle leieinntekter automatisk kommer inn i skattemeldingen din.

- Nei, så dette må du følge med på selv og dermed sørge for at du betaler riktig skatt. Husk å sette av beløpet til en egen konto allerede når du mottar leieinntektene, så er det ivaretatt.

Les også: Kan sette prisrekord: - Folk trenger ikke hytte med denne boligen

Maler

- Hva med leiekontrakten?

- Du kan bruke en av malene du finner på nettet. Da er du dekket juridisk, og du vet du får med deg alt, svarer Tvetenstrand.

En leiekontrakt må inneholde hva leieavtalen gjelder, leieperioden, hvem som er utleier og leietaker, og bestemmelser om depositum og/eller forskuddsbetaling.

Videre må kontrakten inneholde tidspunktet for tilbakelevering og fraflytting, hvem som har ansvaret for å vaske ut av hytta, samt om det er ting som må gjøres før leietaker forlater hytta.

Mislighold

- Og hvis leietaker misligholder kontrakten og du vil kaste ham ut?

- Det bør være med et avsnitt i kontakten om utkastelse og særlig tvangsgrunnlaget. Normalt kan tvangsfravikelse kreves hvis leien ikke blir betalt innen 14 dager. En utkastelse må skje etter et skriftlig varsel i henhold til tvangsfullbyrdelsesloven.

Tvetenstrand sier at i forkant bør du gi beskjed om en del praktiske ting, som om håndklær og sengetøy er med i utleie, eller om de som leier skal ta med eget.

- Og skriv ned det som er viktig for deg når leietakerne kommer til hytta. Hvis det er viktig for deg å ha ting på spesielle steder, så spesifisér det. Er det hyttenaboer som irriterer seg over bråk etter kl. 23.00, kan du ta med dette i ordensreglene.

- Du bør også presisere om du har eiendeler som ikke kan fjernes på grunn av affeksjonsverdien, som gamle møbler eller liknende.

Forholdsregler

- Hva ellers bør man passe på?

- For at dette skal være en hyggelig opplevelse uten å lide store tap, er det viktig å ta sine forholdsregler. Husk å fjerne verdigjenstander og personlige eiendeler du er redd for. Ta bilder i forkant av utleieperioden for å sikre deg dersom det i etterkant er uenighet om opprinnelig tilstand.

- Gi også beskjed til forsikringsselskapet ditt, og sjekk om utleie er dekket i perioden du har behov for det, svarer Tvetenstrand.

Du må få avklart om du må tegne en tilleggsdekning eller ny forsikring. En korttidsforsikring på en måned kan være inkludert hos flere forsikringsselskap, men ikke ta det for gitt, så du bør ta kontakt med forsikringsselskapet for å være sikker.