Gå til sidens hovedinnhold

Hytteutleie

Leieinntektene kan bidra til å finansiere en hytte man ellers ikke har råd til.

Utleie av hytte er svært skattegunstig. Men ikke lag urealistiske forventninger til leieinntektene. Kontakt gjerne noe av hytteeierne som allerede leier ut og forhør deg med dem om hvordan det lokale utleiemarkedet er.

Se andre oppdaterte privatøkonomiske guider på Nettavisen.

Leieinntekter kan finansiere hytta

Dersom du ønsker minst mulig administrasjon med utleie selv, kan du bruke utleieformidlere som for eksempel Novasol eller Norgesbooking, men da tar selvsagt formidleren en del av inntekten selv. En normalkostnad ved å bruke formidlere ligger på mellom 30 til 35 prosent.

I tillegg må du påregne å bekoste vask. Men provisjonen inkluderer normalt alt det du ikke kan gjøre hjemmefra fordi du bor milevis fra hytta.

En annen fordel ved å bruke formidlere er bedre markedsføring.

Bookingselskapet ordner med nøkler, har egen vakttelefon, sjekker ut gjestene og påser at hytta er klar for neste leietaker. Også markedsføring inngår, ofte også rettet mot Tyskland og Danmark.

Det er selvsagt fullt mulig å leie ut på egen hånd, for eksempel ved å annonsere på portaler som Finn.no.

Du er naturlig nok lettere å få leid ut i vintersesongen, dersom fritidsboligen din ligger i nærheten av et alpinanlegg. Vær også oppmerksom på at det er i toppsesongen (vinterferie, påske) du naturlig nok kan ta de høyeste prisene for utleie.

Slik er skatten ved hytteutleie.

Tips ved utleie

De færreste opplever trøbbel når du leier ut hytta, men det kan være greit å ta noen forholdsregler.

Skriv kontrakt. Et problemområde kan for eksempel være rengjøring, så det er ett av punktene som bør gjøres rede for i tillegg til start og slutt på oppholdet, pris, depositum osv.

Sørg for at leien betales på forskudd.

Det kan være lurt å gjøre forsikringsselskapet ditt oppmerksom på at du leier ut hytta di.

Ta et depositum for dekning av skader, da dette kan gi leier en større pliktfølelse under oppholdet.

Ikke la dyre gjenstander ligge på hytta når du leier den ut. Tenk også på å gjøre plass til leietakeren, for eksempel ved å ikke la familiebildene henge på hytta. Men unngå samtidig at hytta fremstår som et upersonlig hotellrom.

Avtal med noen som holder til i nærheten av hytta om å sjekke at alt er som det skal være når leietakerne har reist.

Det er ofte mange sengeplasser på hytta, og det er greit om stuen og spiseplassen står i forhold til antall sengeplasser. Det bær helst være to toaletter på hytta også.

Kjøpe hytte? Disse egenskapene øker leieinntektene

Avstand til alpinanlegg
Hytteeiere ønsker sentral beliggenhet i nærheten av alpinanlegget, men likevel ikke helt tett inntil alpinbakken. En viss avstand til popmusikk, skrål og lite naturskjønne heisanlegg er ønskelig. Derfor hyttene som ligger innenfor en avstand på 500 meter fra alpinbakken 6 prosent billigere enn hyttene som ligger 500-2000 meter fra heisen, viser gjennomsnittstall over flere år fra Eiendom Norge.

Leietakerne ønsker derimot kortest mulig avstand til bakken. Jo nærmere desto bedre. En hytte to stavtak fra alpintraseen er derfor litt enklere å leie ut og kan oppnå litt høyere leieinntekter enn hyttene lengre unna. Som hyttekjøper med planer om utleie får du da i pose og sekk. Høyere leieinntekter og lavere kjøpesum.

Ikke alle hytteeiere står på ski i alpinbakken. Preparerte langrennsløyper er også populært. For denne målgruppen er avstanden til skisporet svært viktig. Det må være mulig å komme seg til skiløypa uten å sette seg i bilen.

Antall senger viktigere enn areal
Antall soverom og antall senger er avgjørende for leieinntektene. Mange spleiser på hytteleie, gjerne to familier sammen, eller en stor vennegjeng. Tre soverom blir for lite. Den bør ha minst fire.

Hyttas størrelse blir derfor noe underordnet. Antall sengeplasser er avgjørende. Trange soverom har lav oppmerksomhet når mulige leietagerne velger hytte på internett.

God standard
Vann fra brønn og utedass fenger ikke lenger. Leietagerne krever høy komfort. Naturligvis må hytta ha strøm og vann. Bilvei helt frem og oppvaskmaskin er også blitt minstekrav.

Steinskifer i hallen er gjerne også en god investering for å unngå at gjestenes slalåmstøvler setter merker, i alle fall dersom myke tresorter er valgt.

Utsikt neppe viktig
Å kjøpe en hytte med utsikt koster 14 prosent ekstra, ifølge statistikken til Eiendom Norge. Det er tvilsomt om leietagerne vektlegger dette høyt. Derfor er utsikt neppe en egenskap du kan regne med å få tilbakebetalt av leietakerne. Egne privat behov bør avgjøre om utsikten er verdt prisen.

Les også:

Kjøp av hytte på fjellet - sjekkliste

Skattegunstig å leie ut hytta

Hyttekalkulator:

Hytteutleiekalkulator
Hvor mye kan du tjene på å leie ut hytta? Legg inn forutsetningene for hytta du eier, eller kan tenke deg å eie.

Hytteskattkalkulator
Her kan du beregne skatten du får på utleie av hytta.

Hyttelønnsomhetskalkulator
Her kan du beregne hva hytta koster deg, regnet per bruksdøgn og totalt sett.