I 2014 fjernet Rema palmeolje i alle produkter fra egne merkevarer, og stoppet å ta inn produktnyheter som inneholdt palmeolje. Årsaken er at Rema ikke ønsket å bidra til avskoging av regnskogen.

– Å kutte ut palmeolje er en av hjertesakene våre. Men nå har vi en midlertidig aksept på grunn av mangelen på solsikkeolje grunnet Ukraina-krigen, sier Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, til Nettavisen.

Nå endrer en rekke leverandører ingrediensene på flere produkter, særlig innen snacks-kategorien, og Rema har altså bestemt seg for å ta inn disse i butikkene sine.

Under kan du se listen over hvilke matvarer som nå inneholder palmeolje i stedet for solsikkeolje, som Rema 1000 tar inn i sine butikker:


I tillegg til varene i listen over, er det tre varer hvor leverandøren har byttet ut solsikkeolje til en miks av palmeolje, solsikkeolje og corn olje. Det gjelder Pringles original 200 gram, Pringles paprika 200 gram, og Pringles sour cream & onion 200 gram.

Stiller strenge krav

Aarnes påpeker at de ikke tar inn produktnyheter som har palmeolje som fast ingrediens.

– Det blir stadig vanskeligere å få tak i solsikkeolje, og derfor vil behovet for å ta i bruk palmeolje øke for å unngå tomme hyller, forklarer Aarnes.

Det skal komme tydelig fram på ingredienslisten, i alle fall på egne merkevarer, når palmeolje tas i bruk

– Vi er ikke glad for at vi må ta inn produkter med palmeolje, men vi har en tett dialog med leverandørene, sier Aarnes.

Leverandørene er nødt til å søke om å få ta inn palmeolje i matvarer som skal selges hos Rema 1000, og Aarnes sier at de stiller strenge krav til dokumentasjon for å godkjenne det.

– Vi har også tett dialog med Regnskogfondet, og handler i tråd med deres anbefalinger for hvordan vi best kan håndtere denne unntakstilstanden, sier Aarnes.

Les også: Rema-Reitan varsler endringer for norske matvarer

– En del av vårt ansvar

På listen over produkter som får endret oppskrift i tiden framover, finner vi kjeks og potetgull. På spørsmål om det kommer flere produkter på denne listen i tiden framover, svarer Aarnes at det er for tidlig å si.

– Hvordan tror dere at det vil påvirke salget at det blir tatt i bruk palmeolje?

– Det er viktig for oss å være transparente, og at kunden kan velge. Kunden er den øverste sjefen vår, og vi ønsker å legge til rette for å ta et valg, sier Aarnes.

– Bryr kundene seg om det er palmeolje eller solsikkeolje?

– Det er sikkert ulike preferanser på det. Det er viktig for Rema å opplyse om palmeolje, og vi tror at det er viktig for kunden at vi gjør dette slik at de kan velge, sier hun.

Les også: Denne grafen er svært dårlig nytt for norske dagligvarekunder

– Forsterker et annet problem

Nils Hermann Ranum, leder for nullavskogingsprogrammet i Regnskogfondet, sier at de har blandede følelser knyttet til utbyttingen av solsikkeolje med palmeolje på en rekke produkter som følge av krigen.

– Selv om vi vet at krigen i Ukraina fører til mangel på flere varer, deriblant vegetabilsk olje, vet vi at avskoging og rasering av regnskogen fortsetter. Palmeolje er én av årsakene til det, sier han til Nettavisen.

– Det er avgjørende at matvareindustrien ikke løser ett problem med å forsterke et annet, påpeker han.

Selv om Regnskogfondet er bekymret for den økte etterspørselen av palmeolje, opplever Ranum at norske matleverandører tar avskogingen på alvor.

Regnskogen i Sørøst-Asia har de siste 20 årene opplevd en voldsom avskoging på grunn av etablering av palmeoljeplantasjer, forteller Ranum. Han sier at økt etterspørsel har bidratt til mer avskoging.

– Vi har sagt til både Rema og de andre store matvarekjedene at om det blir aktuelt å bruke palmeolje, må de stille krav om at palmeoljen som brukes i produkter de selger, ikke kommer fra palmeoljeplantasjer fra et nylig avskoget området, sier han.

Ranum påpeker at han opplever at Rema 1000 tar dette på alvor.

Rune «Gjerrigknarken» Nikolaisen, forteller hvilke matvarer som er hans soleklare valg i dagligvarebutikkene.