*Nettavisen* Økonomi.

I dag faller rentedommen

Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)

Med en sterk krone og lav prisvekst i ryggen skal sentralbanksjef Svein Gjedrem i dag avgjøre rentens videre utvikling.

11.08.05 14:05

De aller fleste økonomene satser på en uendret rente etter dagens møte i Norges Bank. Denne gangen er det størst forventing knyttet til sentralbanksjef Gjedrems signaler om strategien videre.

- Torsdag blir det retorikken som Gjedrem og hans kolleger benytter seg av, som blir spennende, ikke utfallet av møtet, sier senioranalytiker Erik Larsen i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Larsen mener Gjedrem sannsynligvis vil si omtrent det samme om fremtiden som ved rentemøtet i juni.

Skrudde opp sist
Ved sist rentemøte satte sentralbanksjefen opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, til to prosent. Da hadde den ligget på historisk lave 1,75 prosent i godt over ett år.

Før sommerferien valgte Gjedrem å skru opp renten. Men på grunn av blant annet den sterke kronekursen sa sentralbanksjefen at de ville gå frem med «små, og ikke hyppige rentehevinger».

Det er denne ferden videre økonomene nå er spente på.

Vanskelig krone
Både kronekursen og utviklingen i inflasjonen er viktige aspekter når Norges Bank skal bestemme hvilket nivå styringsrenten skal ligge på fremover. Den siste tiden har kronen blitt sterkere, mens utviklingen i inflasjonen er skuffende.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kjerneinflasjonen i juli endte på 1,1 prosent. Det var lavere enn hva både økonomene og Norges Bank hadde ventet seg.

I løpet av onsdag styrket den norske kronen seg ytterligere, selv om de lave inflasjonstallene for juli skulle tilsi en fallende kurs. Tirsdag lå kronen på 7,9130 mot euro, mens en euro onsdag ettermiddag kostet 7,8997 kroner.

- Inflasjonstallene kom ut på nedsiden av det som var ventet, men kronen har styrket seg mot både euro og dollar. Det skyldes at dollaren svekker seg internasjonalt, slik at det blir en smitteeffekt, påpeker Larsen i DnB NOR Markets.

Han mener derfor at effekten var for liten til at det skulle gi noen utslag. Tidligere har seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets påpekt at kronen må under 7,80 mot euro før det skjer noe dramatisk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag