Gå til sidens hovedinnhold

I dag faller rentedommen

Har du millionlån, har du spart over 32.000 kroner på renteraset det siste året. Onsdag klokka 14 kommer sentralbanksjef Svein Gjedrem til å markere at rentefesten er over for denne gang, tror ekspertene.

De siste ti månedene har vært en sammenhengende fest for norske låntakere. Svein Gjedrem startet ballet med å kutte renta fra 7 til 6,5 prosent i desember i fjor, og siden har det gått slag i slag.

En person med 1 million kroner i gjeld har fått redusert sine årlige renteutgifter etter skatt med 32.400 kroner de siste ti månedene.

Festen over?
Siste rentekutt kom på rentemøtet i september. Da ble styringsrenta redusert fra 3 til 2,5 prosent.

Nå tyder alt på at rentefesten er over for denne gang. Etter det siste rentemøtet 17. september uttalte Svein Gjedrem at det er like sannsynlig at inflasjonen vil havne over målet på 2,5 prosent to år fram i tid som at den vil havne under.

I klartekst betyr det at sentralbanksjefen ikke mener det er nødvendig å justere renta for å treffe inflasjonsmålet slik den økonomiske situasjonen er i øyeblikket. Det synet deles av samtlige eksperter som deltok i en rundspørring i regi av TDN Finans sist uke. Ingen økonomer tror Svein Gjedrem kommer til å røre renta når rentedommen foreligger klokka 14.00 i dag.

Vil la renta virke
Flertallet av økonomene tror Gjedrem vil se an effekten av den lave renta før han eventuelt fortar nye justeringer. Det vil tidligst skje utpå vårparten, er gjennomgangsmelodien.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Fonds stikker seg ut fra mengden ved å spå et rentekutt på et kvart prosentpoeng i mars neste år.

«Hvis BNP-veksten i tiden fremover blir sterk nok til å gi en internasjonal renteoppgang, vil trolig Norges Bank holde renten uendret neste år. Hvis derimot vi får rett i at veksten blir svakere enn ventet inn i 2005, vil Norges Bank etter hvert kutte rentene», skriver Andreassen i en fersk analyse.

Statsbudsjettet betyr lite
Det knytter seg en viss spenning til utfallet av budsjettforhandlingene i Stortinget, men ingen økonomer legger avgjørende vekt på statsbudsjettet slik den økonomiske situasjonen er nå. De mener at økonomien tåler noen milliarder ekstra over statsbudsjettet uten at det får konsekvenser for rentenivået.

Både pengemarkedsrenta og kronekursen har ligget relativt stille de siste dagene. En euro koster nå om lag 8,23 kroner. Dagen før rentemøtet i september var kursen 8,27.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene