Mandag kveld ruller Apple ut sin store årlige oppgradering av programvare på iPhone-modeller. Dette skjer rett i forkant av at de nye iPhone-modellene blir tilgjengelig i butikk.

Apple avduket iPhone 13, Apple Watch Series 7 og en splitter ny iPad Mini

Oppdateringen rulles ut fra alle iPhone-modeller fra 6s og nyere.

I år heter oppgraderingen iOS 15, og det er noe du virkelig vil merke. For selv om det i år kanskje ikke er de aller største endringene på funksjoner, så har Apple denne gangen bestemt seg for å gjøre merkbare endringer på noe av det du bruker aller mest:

Nå har de nemlig bestemt seg for å endre både nettleseren Safari og måten varslinger vises på.

Nøkkelfunksjoner er endret

Den mest kontroversielle endringen blant de som har testet ut oppdateringen før lansering ser ut til å være måten Apple har valgt å endre hvor du finner adressefeltet i Safari. I dag ligger det som en stripe helt på toppen, som du kan utvide ved å trykke én gang på den.

Nå flyttes hele feltet ned på bunn av skjermen, og inkluderes tettere med fanehåndtering.

Safari får i tillegg nå støtte for programtillegg

En annen ting som vil være veldig åpenbart er at varslingene har fått seg en liten redesign. For det første ser de annerledes ut når du får de opp på skjermen. Men i tillegg har Apple laget en egen sammendragsløsning som kan dukke opp for eksempel på morgenen.

Samtidig ser det ut til at Apple har forstått at varsler innimellom er utrolig irriterende, og har introdusert en ny funksjon de kaller Fokus. Poenger er å tilpasse/begrense hva slags varslinger du får, avhengig av hva du driver med. I bilen vil du kanskje slippe gjennom samtaler og meldinger fra familien, men ellers ha det helt tyst

Dette inkluderes også inn i Meldinger-appen, slik at andre kan se at du ikke er tilgjengelig.

En drøss andre endringer

Det er også et utall av større eller mindre nyheter. Blant annet kan du nå hente ut tekstinformasjon fra bilder, telefonen forsøker nå å analysere bilder og gi deg mer informasjon. Spotlight er massivt utvidet, du kan dele helseinformasjon.

Og ikke minst er det gjort en god del endringer på personvern. Blant annet har det nå kommet «personvernrapporter» for apper - du vet de som ofte er laget for å stjele informasjon om deg. Siri sender ikke lenger det du ber om opp til Apple for analysering. E-post-appen skjuler IP-adressen din, og det blir nå mulig å ha sette opp «falske» e-postadresser slika t du ikke må dele din ekte e-psotadresse med alle som krever en e-postadresse.

Dessuten får Facetime en rekke oppgraderinger. Blant annet får du nå en snodig løsning der du kan se på TV-serier og filmer sammen med andre via mobilen og du kan dele skjermen din med de du snakker med.

Apple hevder også at de har fått mer avansert styring av mikrofonen, blant annet ved å isolere stemmen ut fra bakgrunnsstøy.

Slik laster du ned

Oppdatert: IOS 15 er nå tilgjengelig.

Det varierer litt hvor lang tid det tar før Apple aktivt forsøker å presse oppgraderingen på folk, men hvis du vil laste ned umiddelbart, gjør du følgende:

Gå til Innstillinger -> Generelt -> Oppdatering

Telefonen gjør da en manuell sjekk om ny programvare er tilgjengelig.