I forrige uke ble det satt nye strømprisrekorder 6 av 7 dager, og mandag smeller strømprisene virkelig i taket:

Mandag kveld får Sørvest-Norge to timer der strømprisen passerer 10 kroner per kWh inkludert moms. Snittprisen blir 7,85 kroner.

Det er ikke bare helt i sør det blir dyrt: Øst- og Vestlandet opplever også et voldsomt prishopp og nærmer seg nå stadig mer prisene helt i sør. Snittprisen blir 7,27 kroner, og maksprisen blir like under 8 kroner.

Snittprisen er over én krone dyrere enn lørdagens rekord.

Ifølge strømbørsen Nordpool fører de svært høye prisene til at eksporten til både Danmark og Tyskland bremses noe sammenlignet med normalen i forrige uke.

Les også: Esa følger med på mulig norsk eksportbrems

Ekstremt dyrt over alt - bortsett fra Nord-Norge

Det er ikke bare i Norge det er dyrt for tiden: Strømbørsen Nordpool har en egen «systempris», som sier noe om hva strømprisen ville vært i alle landene på børsen, hvis det ikke hadde vært noen som helst begrensninger på overføringskapasitet.

Denne prisen passerer mandag for første gang 4 kroner per kWh (eks mva) - altså over 5 kroner inkludert moms.

Unntaket for de høye prisene er for tiden Midt- og Nord-Norge, samt nordlige deler av Sverige, der det er overskudd av kraft og begrenset overføringskapasitet.

Full panikk

Det er særlig i Vest-Europa at prisene presses til nye høyder.

Ifølge Montel er årskontrakten i Tyskland nå passert over 900 euro per MWh for første gang, og prisen for første kvartal har passert 1300 euro.

- Det er absolutt panikk rundt vedlikeholdet på Nord Stream 1 og frykt for at Russland vil kutte flyten fullstendig, sier en analytiker.

Gassprisen endte før helgen på nesten 340 euro, det høyeste den noen sinne har vært. Mandag morgen faller den igjen under 300 euro.