I denne «bedriften» er 1.300 syke hver dag

Foto: Johannessen, Sara (NTB scanpix)

Fraværet koster 600 millioner kroner dagen.

21.02.13 21:32

I 2012 var i snitt 1300 ansatte i Bergen kommune borte fra jobb hver eneste dag. Det skriver Bergensavisen (BA) onsdag.

Sykefraværet koster Bergen kommune årlig om lag 600 millioner kroner.

Flere syke i 2012
Det er 13.710 årsverk i Bergen kommune. Sammenlignet med de andre storkommunene i landet har Bergen sammen med Tromsø og Trondheim det høyeste sykefraværet (9,5 prosent).

I 2012 var det kun Kristiansand og Bergen som hadde en økning i sykefraværet.

– Det hadde selvfølgelig vært bedre med en nedgang i fraværet, sier leder for HR-avdelingen i Bergen kommune, Bjørg Lædre til BA.

Bergen har som mål å få sykefraværet ned i 7,9 prosent ved utgangen av 2013. For å nå dette målet trengs det en kraftig nedgang. 7,9 prosent er nok ikke realistisk. Bergen er en dermed blant kommunene i landet med høyest sykefravær. Til sammenligning har Stavanger 7,4 prosent og Oslo har 8,3 prosent sykefravær.

– Vi har et tydelig og omfattende fokus på dette, blant annet ved kompetanseheving for ledere, arbeidsmiljøgrupper og verneombud i kommunen, sier Lædre.

Ser positive tegn
Hun peker på at langtidsfraværet går ned.

– Det er også verdt å merke seg at sykefraværet i perioden 2010–2012 har gått ned sammenlignet med perioden 2002–2009. Det viser at vårt arbeid for å øke nærværet i Bergen kommune har gitt resultater, sier hun.

– Dette er skuffende
Arbeiderpartiets gruppeleder, Harald Schjelderup, reagerer på det høye sykefraværet i kommunen.

– Det er åpenbart at byrådets tiltak for å redusere sykefraværet i kommunen ikke har lykkes. Det virker dessverre ikke realistisk å nå målet om 92,1 prosent nærvær i 2013. Det er skuffende, og vi krever at byrådet umiddelbart foreslår nye tiltak for å redusere fraværet, sier Schjelderup til BA og legger til: – Ap i Bergen har flere ganger foreslått høyere grunnbemanning på sykehjem, flere ansatte i barnehagene og videreføring av tiltak rettet mot godt voksne ansatte i hjemmetjenestene som begynner å bli slitne.

Hjemmesykepleien, barnehagene og sykehjemmene er områder der arbeidspresset er stort og bemanningen for lav.

Les hele saken i Bergensavisen (BA)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.