Wiederstrøm Hotel Consulting har nå analysert foreløpige tallene fra Benchmarking Alliance for de norske hotellene i første halvdel av juli.

De norske hotellene har samlet sett levert bedre tall enn i første halvdel av juli i fjor, som var preget av koronapandemien. Det er store lokale variasjoner, der 9 av 13 storbyer har en høyere nominell rompris frem til 16. juli sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Den desidert høyeste romprisen finner vi i Kristiansand med 2123 kroner for en natt. Det er langt foran Oslo og Bergen, som ligger så å si identisk med henholdsvis 1283 kroner og 1280 kroner for en overnatting.

Les også: Hotellprisene til værs – så mye må du betale

Alltid foran

– Kristiansand har «alltid» ligget milevis foran de andre på pris i juli. Forklaringen er at det ofte er nesten fullt på grunn av Dyreparken, badeland, Kaptein Sabeltann osv. sier Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Consulting til Nettavisen.

Det handler med andre ord om sol og sommer på Sørlandet og barnefamilier.

– Det var vel også Palmesus-festival i juli, men jeg er usikker på hvordan det har vært de siste årene, sier Wiederstrøm.

Les også: Hamarøy hotell reagerer kraftig etter rasistiske gjester: – Skjerp dere, voksne

Husk å legge på

Rompris er i denne sammenheng losjiinntekt eksklusive moms per solgte rom. Momsen er på 12 prosent, så for Kristiansands del utgjør den typisk 255 kroner du også må ut med. I tillegg er ikke frokost inkludert i losjiinntekten.

Lillehammer hadde det høyeste rombelegget i første halvdel av juni, i snitt var 83 prosent av rommene fylt opp til enhver tid. Kristiansand kom her på andreplass med fire av fem opptatte hotellrom.

Les også: Jeg visste godt at vi verken hadde råd til å fly, bo på hotell eller leie hytte i feriene, men jeg kjente aldri på skam

Dårlig i Stavanger

I andre enden av skalaen finner vi Haugesund, men i en stor by som Stavanger var ikke mer enn drøyt halvparten fylt opp frem til 16. juli.

Under har vi vist rombelegget for de større norske byene i første halvpart av juli. Den blå søylen viser 2022-tallene, som altså for 9 av 13 byer er bedre i år. Haugesund er den desiderte taperen med en bortimot halvering i belegget fra i fjor.

Haugesund og Hamar ligger på prisbunnen, der du kunne overnatte for rundt 900 kroner for en natt. Ifølge Wiederstrøm er Trondheim en av tre byer som både har beleggsfall og prisnedgang.