ALBIR, SPANIA (Nettavisen): – Det er rett og slett paradis, sier Ingebjørg Sunsbø Jonasen. Hun bikker snart 80 år, men du skulle ikke tro det.

Nettavisen er på plass i Alfaz del Pi for å finne ut hvorfor det har hopet seg opp over 8.000 nordmenn i en liten spansk kommune. Svaret finner vi kanskje på gåtur med noen smilende norske pensjonister.

Hver morgen legger et hopetall av eldre nordmenn vekk rullatoren og finner frem gåstavene for å trimme opp til fyret i byen Albir, som ligger i Alfaz del Pi.

– Før gikk jeg hver dag, men nå går jeg vel fire eller fem ganger i uken, sier Jonasen.

Paradis på jord

Hun er oppvokst på Kløfta – og denne morgenen er Nettavisen heldige nok til å få bli med på gåturen sammen med henne og den svenske venninnen Birgitta Blad.

Dagens tema er at Blad må hjem til Sverige i morgen for å operere et kne. Det gjør at hennes opphold i det solfylte området blir kuttet til bare én måned denne høsten.

– Jeg får det mye bedre av å være her nede. Og jeg er helt sikker på at det forlenger livet. Det er varmt, god luft – og jeg kan trimme. Mens mange eldre føler seg ensomme i Norge, fordi de blir sittende inne – er vi ute hele dagen her i Alfaz, sier Jonasen.

Opp til fyret er det omtrent to og en halv kilometer med lett stigning.

Les også: Kronen dundrer i bakken: – Nå er det mange som sliter

Sprek 80-åring

– Jeg bruker å sykle opp for å få opp pumpa litt, sier Odd Furuseth som er passert 80 år. Han er tidligere jagerflypilot for det norske luftforsvaret, og har jobbet som flyger for både SAS og et flyselskap i Taiwan.

Han er kjæreste med Ingebjørg. De vokste opp sammen på Jessheim og gikk på skole sammen på «realskolen» som det kaltes den gangen. Etter deres ekteskap på hver sin front gikk skeis, ble de kjærester i 2004.

– Vi har kjent hverandre hele livet, og tenkte: Nå må vi bare få orden i dette, sier Furuseth og ler.

– Men aldri verden om vi flytter sammen. Det blir altfor mye styr, er Ingebjørg rask med å legge til.

Iført grilldress og godt humør er vi kommet på toppen til det gamle fyrtårnet. Hit har Furuseth gått minst 2.000 ganger siden han flyttet ned til Alfaz ved årtusenskiftet.

Det er lett å forstå at nordmenn trives i området. Det er muligheter for gåturer over alt. Fjellene ligger bak oss, og Middelhavet skyller innover kysten.

Når vi kommer ned fra gåturen spankulerer vi for å drikke kaffe med noen andre vi må snakke med.

Marianne Hoelstad og Tom Bjørnø er blant dem som bidrar til å gjøre tilværelsen litt mer lik hjemlandet. Hver måned gir de ut magasinet Aktuelt Spania med temaer om alt fra billigste reisetider til Trumps siste sprell.

De driver også kafeen Pavarotti, hvor Marianne jevnlig organiserer teaterforestillinger med barn som går på de norske skolene. I dag er hun i full sving med å dekorere til Halloweenfest til barna, som skal være på kvelden.

Moren hennes skal komme inn for å spille heks. Ektemannen står klar til å spille monster.

Les mer: Brutal kronesmell for Odd (80): ‒ En tredjedel av pensjonen min er forsvunnet

Reiste ned for datterens helse

– Grunnen til at vi reiste ned var helse, forteller Marianne Hoelstad.

De flyttet ned for 16 år siden. Datteren Karoline, som da var 12 år, hadde vinterastma og ekstrem pollenallergi.

Datteren ankommer også kafeen, sammen med sin spanske samboer og deres barn. Rundt bordet er det stappfullt, og alle er med på diskusjonen.

Hun har fått et helt annet liv i Spania, og kunne aldri tenkt seg noe annet.

– Jeg måtte være inne på vinteren på grunn av astmaen, og inne på sommeren på grunn av pollen. Her kan jeg være ute hele året rundt. Det har snudd opp ned på livet mitt, sier Karoline til Nettavisen.

Hele familien er godt integrert, og datteren er samboer med en spanjol og har barn sammen med ham. Alle snakker de flytende spansk og svinger raskt over til flytende norsk.

– Ble helsa bedre?

– Ja, det ble bedre. Hun har det veldig bra her, hvor hun jobber på den norske skolen i Albir. Så har vi bare blitt her. Det er ikke på grunn av været, men fordi det er et fantastisk sted, sier Marianne. Resten av familien nikker og smiler.

Hver morgen spiser de frokost sammen på balkongen før dagen starter. Det er ganske kjølig på fastlandet før solen står opp for fullt.

– Da sitter vi og ser utover Albir og tenker hvor utrolig fint vi har det, sier Marianne.

Les også: Siri (27) klinte til - sparer hele pensjonen i aksjer

Spanjoler på norskkurs

Selv om de aller fleste nordmenn i området er alderspensjonister, er det også mange som jobber i Spania. Det er også en god del som bor halve året i Norge, og halve året i Spania.

Datteren Karoline er selv lærer på en av de to norske skolene i området. Det er en grunnskole med 60 elever, og en norsk skole med 300 elever inkludert videregående trinn. De følger norske læreplaner.

Læreren forteller at det er mange nordsjøarbeidere som holder til i området.

– På skolen er det mange som har en far som er nordsjøarbeider, også bor kona i Spania sammen med barna, sier Karoline.

Når samtalen går og det er tomt for kaffe, kommer vi over til et samtaleemne det går mye av i Spania. Nemlig deres rolle i området.

– Hvordan er dere blitt tatt imot i Spania? Det er såpass mange, at det blir nesten som en norsk koloni.

– Ja, det gjør nesten det. Men kolonien her er noe annet enn en ghetto. De som holder seg sammen er mennesker som bidrar. Pensjonistene legger igjen mye penger. Skolene trekker familien til seg. I området vi bor er det både nordmenn, spanjoler, tyskere, briter og nederlendere, sier Marianne Hoelstad.

Karoline mener spanjolene har gått langt i å tilpasse seg nordmenn. Hun har nemlig hatt mange spanjoler på norskkurs. Rett og slett fordi de vil få seg jobb.

– Jeg har hatt flere titalls spanske på norskkurs. De lærer seg norsk for å kunne jobbe med nordmenn. Det er utrolig mange kunder det er snakk om, og blir en viktig del av næringslivet her nede, sier hun.

Hun forteller også om broren til mannen hennes, som har oppgitte foreldre fordi han har valgt norsk fremfor spansk.

– Han har fått jobb på rådhuset i Alfaz. Foreldrene mente han burde lære seg det innfødte språket, «valenciano», men han valgte å gå på norskkurs i stedet. Fordi det er mye viktigere å kunne norsk når man jobber på rådhuset i Alfaz, sier hun og ler.

Les også: Risikerer milliontap: Slik rammer ny pensjonsordning deltidsansatte

– Du må huske at du er gjest i dette landet

Hoelstad sier det garantert finnes skeptiske spanjoler, men alle rister på hodet når vi spør om de har møtt dem.

Ektemannen Tom Bjørnø greier ikke å holde igjen:

– Det handler mye om hvordan vi er overfor spanjolene. Hvis man er arrogant og vanskelig, blir man sett på som en drittsekk, ikke sant.

– Du må huske at du er gjest i dette landet. Du kan ikke sette masse krav, slik mange gjør når de kommer til Norge som innvandrere, sier Bjørnø.

Og med det er kaffediskusjonen over på norsk politikk. Gjennom mange samtaler med nordmenn i Albir er det tydelig at stemningen her nede ikke gjenspeiler den norske offentlige debatten.

Nordmenn i Spania har nemlig over lang tid stemt i hopetall på Fremskrittspartiet. Og det er det eneste partiet som har lokallag i Alfaz del Pi.

– Høyre forsøkte å starte lokallag for en tid tilbake, men greide det ikke, sier Odd Furuseth.

Les mer: Så mye mer får du i pensjon ved å vente med å ta den ut

Frp har lokallag i både Torrevieja, Alfaz del Pi, Malaga og Alicante. På folkemøter kan det være flere hundre deltagere hevder lokallagslederen.

– Hva tror dere gjør at nordmenn i Spania er så Frp-vennlige?

– Jeg tror at det er på grunn av det som ligger i bunnen hos Frp, nemlig individuell frihet. Det er overlatt mye til at folk kan gjøre som de vil. Det er veldig mange av disse menneskene som tør å reise ut, og ikke er så A4. Jeg tror det har mye med det å gjøre, sier Bjørnø.

– Det med å ta ansvar for seg selv. Staten skal ikke leve livet for deg.

– Mye tryggere her enn i Oslo

De solbrune nordmennene har fått med seg voldshendelsene i Oslo den senere tiden. Alle rundt bordet er samstemte om at det er mye tryggere her nede i Albir enn det er i den norske hovedstaden.

– Det er veldig trygt her. Men du bør ikke dra til de britiske områdene sent på natten i Benidorm, sier Hoelstad.

Benidorm er byen som ligger like ved. Der bor det omtrent 70.000. Det er mye mer feststemning og hæler i taket enn det er i Albir. Britene er ifølge de vi møter, beryktet for alkohol og store slåsskamper.

– Det er mange billigturer for engelskmenn. De holder seg til ett sted. Det er bare å holde seg unna det området. En gang, da jeg var yngre, brøt det ut slåsskamp i gata i Benidorm og hele gata ble med i slåsskampen, forteller Karoline.

Men det synes ikke spanske myndigheter noe særlig om.

– Det blir gjort noe med nå. Spanske myndigheter har foreslått å rive hele kvartalet hvor britene holder til i Benidorm og bygge nytt. I tillegg ønsker de å stramme inn på billigturer med all-inclusive, forteller Bjørnø.

Når vi runder av kaffen, er de alle samstemte om én ting: De kunne ikke tenkt seg å flytte hjem.

– Vi har det kjempebra her nede. Og jeg hadde aldri kunne tenkt meg å velge annerledes. Det er rett og slett fantastisk å bo her nede. Men jeg vil passe meg for å skryte for mye, for da blir det så himla mange av oss her nede, sier Marianne Hoelstad og alle rundt bordet ler høyt.

For ordens skyld: Espen Teigen er tidligere politisk rådgiver for Frp.

Les også: