STAVANGER (Nettavisen Økonomi): Mens du i Oslo må ut med nær 90.000 kroner per kvadratmeter for en bolig i snitt, koster det 40.000 kroner kvadratmeteren i Stavanger.

Tro det eller ei - i 2010 var kvadratmeterprisen for en leilighet i Stavanger faktisk høyere enn i Oslo. I 2014 møtte imidlertid boligmarkedet i Stavanger veggen, da oljeprisen sank som en stein og boligprisene fulgte etter.

De siste par årene har Stavanger-regionen gradvis kommet tilbake etter oljekrisen. I 2022 er visningene tettpakkede.

– Etterspørselen etter boliger er stor. Med få boliger til salgs blir konkurransen om de som ligger ute større. Dette resulterer i sterk prisvekst. I løpet av årets tre første måneder steg boligprisene med hele 7,8 prosent i Stavanger og omegn. Boligmarkedet i regionen er definitivt friskmeldt, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen til Nettavisen.

Les også: Sterkeste boligprisvekst noensinne

– Prisene presses oppover

Administrerende direktør Laila Neverdahl i Eiendomsmegler 1 forteller at regionen var mer eller mindre utsolgt for boliger på vei inn i 2022. Meglerforetaket solgte 99,1 prosent av alle boligene som de forsøkte å selge i fjor, som er svært uvanlig.

– Vi ser at tilflyttere fra Oslo får betraktelig mer bolig for pengene her. Noen får til og med noe til overs til sparing, sier Neverdahl.

Også regionsjef Thor Hjertenes i DNB Eiendom forteller om svært få ledige boliger på markedet. Nå er det selgers marked, og få tør å selge en bolig før de har kjøpt nye nytt, ifølge Hjertenes.

– Vi ser en stor endring fra situasjonen var i 2013 til 2020, da vi jobbet i et fallende marked. Da tok det lang tid, og vi måtte megle i begge leirer for å få handel. Nå er det mer etterspørsel enn tilbud, og prisene presses oppover.

Økte priser til tross: Én kvadratmeter er fortsatt billigere i Stavanger enn i byer som for eksempel Bodø og Tromsø.

Mens boligprisene de siste fem årene har vokst 30 prosent i Kristiansand og over 50 prosent i Trondheim og Bergen, har prisveksten i Stavanger-regionen vært på 10 prosent.

– Kvadratmeterprisen i Stavanger-regionen er for lav, eller så er den for høy i andre norske byer, sier DNB Eiendoms regionsjef Hjertenes.

Les mer: Oslos elleville boligmarked: Her har prisene tredoblet seg

– Kjøp den du har minst lyst på

Etter en periode med flaskehals i boligmarkedet, sier både EM1-sjef Neverdahl og DNB Eiendom-regionsjef Hjertenes at det kommer flere boliger å selge fremover.

Selv om det ofte har vært stor interesse på visning i regionen gjennom høsten og vinteren, mener hverken Neverdahl eller Hjertenes at budrundene har gått over stokk og stein.

Unntaket er kanskje renoveringsobjekter, som Hjertenes omtaler som «den nye oljen».

– Vi har den velstanden vi har, og folk virker generelt lite giret på å pusse opp boligene de kjøper. Jeg synes at folk betaler for mye for vakre boliger.

Nettavisen ber regionsjefen forklare nærmere.

– Det svarer seg i litt for stor grad å renovere en bolig. Før pleide jeg å si at du ville få igjen 50 til 70 prosent av summen du la i oppussing ved salg. Nå får du nok igjen mellom 100 og 150 prosent av hva du legger i en bolig, sier Hjertenes.

Han forteller om en leilighet på 85 kvadratmeter som ble kjøpt for 2,25 millioner kroner, for så å bli videresolgt for 4,2 millioner kroner tre måneder senere.

– Selger kan umulig å ha lagt 1,9 millioner kroner i oppussingen. Det er et helt absurd tilfelle, sier Hjertenes.

Regionsjefen forteller at han råder venner og kjente til å kjøpe boligen som ikke frister mest når de skal ut på boligmarkedet.

– Kjøp den du har minst lyst på. Det eneste unntaket er beliggenhet, som du ikke kan få gjort så mye med, sier Hjertenes.

Les også: Gode nyheter for kjøperne: Rekordstrøm av boliger i markedet

Eiendom Norge tror boligmarkedet roer seg ned

Etter en heseblesende start på 2022, spår Eiendom Norge og administrerende direktør Henning Lauridsen at markedet vil roe seg noe ned i takt med renteøkningene fra Norges Bank. Men da må det også komme flere boliger for salg.

– Inntil tilbudet av boliger tar seg opp, kan prisstigningen bli sterkere enn om tilbudet hadde vært på et mer normalt nivå, sier Lauridsen.

Eiendom Norges prognose for prisveksten i 2022 er på fire prosent i Norge og seks prosent i Stavanger-regionen.

EM1-sjef Neverdahl er ikke sikker på at rentene vil bremse prisveksten i regionen.

– Renten er på vei opp, men den kan ikke sees på isolert sett. Vi vil nok se at mange vil få en fin lønnsøkning, samtidig som vi ser at arbeidsledigheten er lav, sier hun.