Etter flere uker med svært tørt vær i Sør-Norge, som har presset norske vannmagasiner mot nye bunnivåer, var det i forrige uke flere dager med nedbør.

Det var dermed en viss spenning før NVE la frem nye tall om hvordan vannstanden har utviklet seg.

Ifølge NVEs tall har en del av vannet som har regnet ned havnet i kraftmagasinene, men utslagene er forholdsvis små.

Økte mindre enn normalt

Ifølge NVE økte mengden vann norske kraftmagasiner med totalt 0,6 TWh i forrige uke, etter flere uker med nedgang.

Dette er likevel en vensentlig lavere økning enn normalen i denne uken, som ifølge NVE er 2,7 TWh. Dermed økte faktisk avstanden til normal fyllingsgrad.

Det er i Sør-Norge situasjonen er mest prekær, og i det viktigste området på Sørvest-landet (NO2) er situasjonen fortsatt slik at det er mindre vann enn det historisk laveste som er målt for årstiden. Økningen på 0,3 TWh er lavere enn normalen.

På Østlandet har regnet hatt noe større effekt, men kapasiteten i dette området er forholdsvis lav - og det er fortsatt langt under normalen.

På Vestlandet er kapasiteten langt større, og regnet har også hatt noe effekt der, men ikke mer enn at magasinene har fylt seg 0,2 TWh, mot normalt 0,1 TWh.

Ventet mer regn fremover

Inn mot helgen er det ventet mer nedbør i Sør-Norge, men ifølge langtidsvarslene gjengitt av Energy Quantified er det ikke ventet noe særlig mer nedbør enn normalen i tiden fremover.

Markedet har de siste dagene skrudd opp forventningene om strømprisene i vinter. På Nasdaq-børsen har prisforventningen på strøm for årets tre siste måneder med over 5 prosent så langt i dag.

Markedet forventes en snittpris i Norden i første kvartal 2023 på over 5 kroner (ink mva).