Gå til sidens hovedinnhold

I sjokk og vantro etter regjeringens grep: – Det er helt motbydelig!

Utelivsbransjen kan nesten ikke tro det de hører om nasjonal skjenkestopp.

Utelivsgründer Nina Cathrine Karlsen i Trondheim er en av dem som driver serveringssted i en by med lite smitte.

Hun hadde akkurat kommet inn døra hjemme da lokalavisa Nidaros ringte for en reaksjon etter kveldens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Karlsen hadde ikke fått med seg de siste reglene fra regjeringen, i og med at de var så ferske.

– Du kødder med meg!? Fy faen, nei!, var Karlsens umiddelbare reaksjon da Nidaros presenterte henne den nye tilværelsen.

– Dette er dramatisk. Jeg tror at regjeringen nå byr opp til privatfester. Spesielt i områder med lav smitte, dessverre, sier Karlsen.

Reaksjonene lar ikke vente på seg

Tirsdag ble det klart at det innføres flere omfattende nasjonale tiltak og innstramminger.

Se video der Bent Høie snakker om de nye strenge nasjonale tiltakene her:

Under pressekonferansen var helse- og omsorgsminister Bent Høie raskt ute med å si at de nasjonale tiltakene kan bli omfattet som vanskelig på steder med lav smitte.

Helseministeren fikk rett. Det tok ikke lang tid før reaksjonene startet å strømme på.

– Det er det som er min bekymring, og. At de strenge nasjonale tiltakene oppleves som vanskelig, det forstår jeg godt. Men det ville man ha sagt i Ålesund for et par dager siden, og, svarte Høie på NTBs spørsmål om hvordan innstrammingen vil oppleves et sted som Trondheim, der smitten er svært lav.

- Jeg har lyst til å gråte

I Trondheim befinner også pub-eier Adrian Douglas seg. Han eier og driver puben Three Lions, som har holdt åpen store deler av pandemien. Nå blir hverdagen raskt en helt annen.

Han er også en av dem som fortviler over at det blir innført full skjenkestopp på steder som Trondheim, hvor det er lite smitte.

– Det er helt motbydelig! Jeg er så lei meg. Jeg har sittet på gjerdet og holdt en lav profil, men ikke denne gangen, sier Douglas til Nidaros.

Da nyheten kom måtte han ut å gå. Han kledde på seg klærne og stormet ut døra.

– Jeg måtte bare ut å gå. Jeg måtte ha frisk luft. Jeg har lyst til å gråte, sier han på telefon til Nidaros.

Han er forbannet.

– Vi har jobbet så hardt for å gi alle kundene et trygt sted. Jeg synes alle vi i utelivet i Trondheim burde ha fått en applaus, vi burde ha blitt sett på noen av de beste i hele landet. De burde ha skrytt av oss og si «bra jobbet», men istedenfor tar de levebrødet vårt.

Han synes reglene er uforståelige.

– De tar maten fra barna mine. Påsken er tradisjonelt sett de ti roligste dagene i hele år. Hvorfor stenger de oss ned nå? Skulle de ha gjort dette, burde det vært gjort for to uker siden! Jeg skjønner det bare ikke.

Han har jobbet i bransjen i 17 år og er klar på at det siste året har vært beintøft.

– Jeg har jobbet så hardt og jeg har aldri kjent på et så tøft år som dette.

Les også: Erna Solberg i avhør om Geilo-tur

Går med klump i magen

I Tromsø har heller ikke reaksjonene latt vente på seg.

– Å Jesus!, utbryter Edd Sivertsen på utestedet Blårock i Tromsø til Nordlys, da han får beskjeden om at de nye tiltakene innføres allerede denne uken.

– Jeg håpet at de forskjellige kommunene skulle legge føringer på disse tingene. Det er det jeg har følt har vært urettferdig. Tromsø kommune kunne jo fått litt mer ansvar, sier Sivertsen til lokalavisen.

Da Nordlys ringer har han akkurat fått beskjed om de nye tiltakene. For gjengen på Blårock får dette potensielt store konsekvenser.

– Vi har jo lån på hus og heim for å holde det gående. Dette taper vi selvfølgelig masse penger på, sier han, og fortsetter:

– Man har en klump i magen. Dette er ikke bra for noen av oss her oppe i nord, i tillegg føles det urettferdig, sier Sivertsen.

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) sier til NTB at Tromsøs befolkning vil lide av nye nasjonale koronaregler. Han kaller kompensasjonen latterlig lav.

– Vi trenger 100 millioner. Vi trenger det nå. Det må på plass fort, det var en kaféeier som ringte hit og gråt i fortvilelse. Den summen de legger på bordet er latterlig, sier Wilhelmsen til NTB.

Regjeringen varslet at det settes av ytterligere 500 millioner til kommunenes kompensasjonsordning. Fra før er 750 millioner gjort tilgjengelig. Tromsø-ordføreren regner med at hans kommune vil få 5–6 av disse millionene.

Les også: Høie: Studenter trenger ikke å dra tilbake til studiestedet uken etter påske

De fleste steder må stenge helt ned

NHO Reiseliv varsler at de fleste hoteller og serveringssteder nå må stenge helt ned, og ber om nye krisepakker raskt.

Sammen med skjenkeforbudet gjør tometersregelen at de fleste serveringssteder og hoteller må stenge helt ned, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv til NTB.

– Vi har forståelse for at man har to meter inne på en butikk, men vi håper ikke at dette også skal gjelde utendørs. Det vil få dramatiske konsekvenser for alpinanleggene, som står i fare for å tape hele påsken, sier Krohn Devold.

Hun er bekymret for kostnadene til bedriftene når de nå må permittere og selv dekke de ti første dagene med lønn.

Disse kostnadene skulle vært dekket av staten når årsaken til permittering er pandemien. Dessverre har ikke Stortinget og regjeringen vært villige til det, sier Krohn Devold.

FHI bekymret: - Bydeler med smittetrykk på nivå med de hardest rammede landene i Europa

Ber om strakstiltak

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke gikk tirsdag kveld ut og ber om to strakstiltak etter at innføringen av den nasjonal innstrammingen ble kjent.

De ber igjen om at bedrifter får kompensert mer av permitteringskostnadene, melder NTB.

–Vi har forståelse for at det er behov for å få smitten under kontroll. Slike raske nedstenginger påvirker likevel mange virksomheter, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Virke mener tiltakene understreker behovet for gode sikkerhetsnett. De ber om at det innføres to strakstiltak:

  • Virksomhetene må kompenseres for mer av permitteringskostnadene for første arbeidsgiverperiode.
  • Virksomhetene må få lavere rente og forlenget nedbetalingsperiode for utsatte skatter og avgifter.


Les også:Sju av ti blir hjemme i påsken – titusenvis planlegger utenlandstur

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk