Det har vært tradisjon for at mobilselskapene kommer med store nyheter rett før sommerferien, og det har typisk vært relatert til billigere surfing i utlandet.

Men mandag slapp Ice - selskapet som bygger ut det 3. mobilnettet i Norge - at de kommer med et helt nytt mobiltilbud til småbarnsfamilier.

Selskapet har laget et eget mobilabonnement for barn under 13 år, som de ganske enkelt gir bort gratis.

- Perfekt start

Abonnementet inneholder en gigabyte data, fri bruk av SMS/MMS og ubegrenset taletid til tre valgfrie telefonnumre, for eksempel til mor, far og et søsken.

Selv foreldre som ikke er kunder hos Ice, kan bestille et slikt abonnement til barna.

Les også: Telia svinger øksa: Kutter 240 årsverk

- Vi krever ikke at foreldrene må være kunder hos ice. Vi vet at barn har teknologi i fingrene fra de er små og ser at stadig flere under 13 år får egen mobiltelefon. Gratis-abonnementet iceJunior vil for mange være en perfekt start, sier Eivind Helgaker, administrerende direktør i Ice i en melding.

Ikke fullverdig abonnement

Abonnementet har en del klare begrensninger:

  • Barnet kan bare ringe til tre forhåndsdefinerte mobilnummer, som foreldrene bestemmer i en app.
  • Datamengden på én gigabyte per måned gjelder bare hvis du er koblet på Ice' mobilnett. Der Ice-kunder er koblet på Telias mobilnett, kan man ikke bruke datatrafikken
  • Abonnementet fungerer ikke i utlandet
  • Alle betalingstjenster er sperret.

Slik skal de tjene penger

Kommunikasjonsdirektør Reynir Johannesson sier til Nettavisen at dette ikke er noe krav om at foreldrene må være kunder hos selskapet.

- Vi har bygget mye nett, og vi har fått ned våre kostnader. Vi krever ikke at foreldrene er kunde, men tror folk over tid vil erfare at Ice tilbyr et godt tilbud, sier Johannesson.

- Vi så i brukerundersøkelser at det er mange barn under 13 år som har mobilabonnement, men ser samtidig at mange foreldre ikke ønsker å starte med et fullverdig abonnement. Vi ønsket å se om det var mulig å skape en tryggere start i klare rammer. Da vi satt med et produkt var spørsmålet: Hva skal vi ta for dette? Er det så begrenset at vi bare kan gi det bort?

- Hvordan skal dere tjene penger på dette?

- En kan betale 50 kroner per måned for å aktivere ubegrenset tale, og så tenker vi vel også at barna etter hvert vil bli større, eller større forbrukere, og etter hvert betale for et vanlig abonnement, sier Johannesson.

Yngst og utfordrer

Ice er yngste og suverent minste av de tre operatørene som eier sitt eget mobilnett i Norge, bak gigantene Telia og Telenor.

IceJunior er dermed det siste av en rekke tiltak som Ice har kommet med for å ta opp konkurrentene med de to kjempene som Ice gjerne omtaler som «duopolet». Tidligere har de lansert tiltak som Data rollover og såkalt «ubegrenset» databruk, det vil si 100 GB i måneden.

Selskapet overtok også nylig mobilselskapet Komplett mobil.

I abonnementet er alt som koster penger sperret, slik at foreldrene har kontroll. Barnet har også muligheten til å betale 50 kroner for å ringe ubegrenset i hele Norge.