- Problemet er at jeg opp gjennom årene har dratt med meg så mye gjeld. Jeg har refinansiert, og har dratt med meg ny gjeld og jeg har prøvd å refinansiere, men nå får jeg ikke gjøre det mer, sier Ida Helene Bråten (32).

Hun er bosatt i Harestua i Viken fylke, og er denne ukens deltaker i TV-programmet «Luksusfellen».

Bråten får utbetalt i gjennomsnitt 37.000 kroner i måneden, kommer det fram av programmet. Til tross høy inntekt, går pengene til forbruk - og ikke til regninger og gjeld.

- Jeg lurer på hva mye av det går til, og hvordan klarer jeg å bruke 11.000 kroner mer enn jeg har, sier Bråten.

Se når ukens deltaker innser hvor mye penger hun har brukt det siste året:

Billån, boliglån og usikret gjeld utgjør til sammen 1.250.774 kroner. Det var venninnen til Bråten som meldte henne på «Luksusfellen», fordi hun skjønte at den økonomiske situasjonen til venninnen var veldig dårlig.

- Det siste jeg ønsker her i verden er å miste boligen min som jeg endelig har klart å kjøpe, ikke minst for datteren min sin del, sier 32-åringen i programmet.

Refinansierte studielånet

Alt begynte da Bråten var 18 år gammel og kjøpte seg en TV på avbetaling. Etter hvert måtte hun også forholde seg til et studielån.

- Da bakte jeg dette sammen til et forbrukslån. Jeg liker å samle på ting, sier 32-åringen i programmet.

- Jeg tror nesten ikke det jeg hører. Hun har refinansiert studielånet, som har under to prosent renter, inne et forbrukslån som er nesten 20 prosent. Hva er logikken her? spør Lene Drange, som er programleder i «Luksusfellen» sammen med Hallgeir Kvadsheim.

Uvitende kausjonist

32-åringen kom seg inn på boligmarkedet i 2019, men måten hun kjøpte den på, får de erfarne økonomene til å reagere.


Bråten forklarer at hun ikke hadde nok penger til egenkapital. Derfor valgte hun å låne 60.000 kroner ved bruk av kredittkort.

- Hun brukte penger fra et forbrukslån som egenkapital, det skal du ikke gjøre, sier Hallgeir Kvadsheim.

I ukens episode kommer det også frem at Bråten har en kausjonist som ikke var klar over situasjonen. Hun hadde heller ikke informert Drange og Kvadsheim i programmet om hvordan hun finansierte boligkjøpet.

- Hvis banken nå sier at hun ikke har betalt terminbeløpet, så er det kausjonisten det går ut over, forteller Kvadsheim.

Drange forklarer til Nettavisen hvor alvorlig og risikofylt det kan være å ikke betale det løpende terminbeløpet på boliglånet sitt.

- Hvis flere terminer uteblir vil lånet etter hvert bli oppsagt. Dette kan gå utover kausjonister og medlåntakere. Da vil inkassoselskapet vurdere om de skal gå for lønnstrekk fra eier, kausjonist eller medlåntaker. Eller om de skal selge den eksisterende boligen eller andre eiendeler eier eller de andre involverte har, sier Drange til Nettavisen.

Les også: Ingolf (28) sluttet å åpne regningene. Får sjokk når han ser hvor mye han skylder

Usikret gjeld

Under onsdagen episode er det mulig å se flere uåpnede konvolutter. Dette viser seg å være ubetalte regninger.

I tillegg til en rekke ubetalte regninger har Bråten tatt opp flere forbrukslån i forskjellige banker gjennom årene. På grunn av dette, har hun opparbeidet seg en stor usikret gjeld - totalt 516.489 kroner.

Bråten hadde andre prioriteringer i hverdagen, opplyser hun. Blant annet snus, Pepsi Max og diverse.

Sløsing

Drange viser Ida Helene hva er det hun bruker pengene sine på. Et eksempel som blir vist i episoden er Pepsi Max- forbruket. 32-åringen har kjøpt 487 flasker med brus det siste året. Det utgjør en sum på 17.045 kroner.



- Det er vilt mye penger å bruke på brus. De pengene kunne ha gått til veldig mye annet, sier deltakeren.

Bråtens snusforbruk det siste året kommer på 18.512 kroner. Når disse to summene samles, bruker 32-åringen cirka 3.000 kroner i måneden bare på snus og brus. Sammen med diverse annen pengebruk, som Norsk Tipping, pynt til leiligheten, renovering og netthandel, får vi et beløp på 51.381 kroner.

Det totale årsforbruket på sistnevnte blir 107. 455 kroner.

- Jeg hadde ikke sett for meg at jeg hadde sløst så mye penger på ett år. Det kunne ha gått til gjeld, sier Bråten.

Motivasjon og vilje

I programmet begynner Bråten å selge ting hun ikke bruker på appen Tise etter at økonomene forlot Harestua. Der har hun tjent opp til 30.000 kroner.

- Dette med å ha et budsjett, har det vært utfordrende?

- Det har egentlig gått veldig fint. Det som er utfordrende er å kjøpe ting man ikke trenger, legger hun til tv-programmet.

32-åringen opplyser at hun har snakket med både kausjonisten og banken, og at leiligheten endelig er hennes.

Økonomene legger ikke skjul hvor utfordrende det har vært å forhandle med kreditorene. Grunnet fersk gjeld, dårlig betalingshistorikk og lite penger å tilby.

- Det vi måtte få til som vi ikke har gjort før, vi har økt løpetiden til ti år, men vi har fått ned renten og avdraget, forklarer Drange til Ida Helene.

Drange opplyser at med denne løsningen kan Bråten bli ferdig med all usikret gjeld, med unntak av det største forbrukslånet, i løpet av halvannet år.

- Det er en veldig god følelse. Nå får jeg virkelig kjenne på det, at jeg har kontroll, sier 32-åringen.