Gå til sidens hovedinnhold

- Ignorerte advarsler

Konsernsjef Olav Fjell og styreleder Leif Terje Løddesøl skal ha blitt kraftig advart mot Iran-avtalen gjentatte ganger. Likevel fortsatte Statoil-ledelsen å betale ut penger. I dag avgjøres skjebnen til Fjell.

I et møte 5. juni nektet Løddesøl å ta imot en alarmerende rapport fra Statoils internrevisor Svein Andersen og sikkerhetssjef David Platts. I fem måneder hadde Andersen og Platts gjentatte ganger bedt Statoil-ledelsen om å avslutte kontrakten med iraneren Abbas Yazdi, skriver Dagens Næringsliv.

Både Andersen og Platts hadde følt seg motarbeidet av Fjell hver gang de forsøkte å få ledelsen og styret til å avlsutte kontrakten med Abbas Yazdi.

Rapporten fra sikkerhetssjef David Platts om Iran-avtalen var krystallklar. Avtalen var helt i strid med Statoils interne regelverk. Men verken Løddesøl eller Fjell handlet på bakgrunn av advarslene.

Ifølge Aftenposten lovet statoilsjef Olav Fjell at det ikke skulle bli kjent at den iranske ekspresidenten Rafsanjanis sønn hadde oppdrag for Statoil. Dette var nedfelt i en egen erklæring fra selskapet.

Avtalen kan derfor mer og mer se ut som et skalkesjul for en direkte pengestrøm fra Statoil til Mehdi Hashemi Rafsanjani, sønn av Irans ekspresident, Ali Akbar Rafsanjani.

Statoil-styret møtes i dag for å avgjøre Olav Fjells skjebne. De ansattes styrepresentanter varsler også oppvask om styreleder Leif Terje Løddesøls håndtering av saken.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin