*Nettavisen* Økonomi.

Ikea beklager dyremishandling

Foto: TV4 (TV4)

Ikea beklager at leverandører av dun driver dyreplageri, og lover kundene pengene tilbake.

09.02.09 08:21

Det er dokumentarprogrammet Kalla fakta på svensk TV4 som fortalte at deler av industrien som leverer fjær til dundyner, -puter og andre produkter, plukker dun fra levende fugl. Blant disse produsentene er kinesiske som leverer dun til Ikeas produkter.

Dokumentaren viser at Ikea inntil nylig opplyste at dun i deres dyner og puter aldri kommer fra fugler blir plukket levende. Men det stemmer altså ikke. Selskapets kinesiske underleverandører plukker fjærene av levende fugl slik at fuglen kan bli plukket flere ganger før den dør.

Pengene tilbake
I denne pressemeldingen som Ikea sendte ut søndag, sier selskapet at de ikke aksepterer dyrplageri, men erkjenner at leverandøren i Kina plukker levende dyr.

«Vi beklager dypt at vi har stolt på at vår avtale med leverandøren har blitt fulgt ute på fuglefarmene på landsbygden (...) De kunder som kjenner ubehag når det gjelder dun- og fjærprodukter er velkomne til å kontakte sitt Ikea varehus for å bytte disse eller få pengene tilbake.»

Selskapet skriver også at de nå vil følge opp kravet om å levere dun fra død fugl overfor sine leverandører, og at innkjøpene i fremtiden vil bli gjort der man er sikre på at dyrplageri ikke forekommer.

Skjult kamera
Tidligere har de svenske kjedene Åhléns og Sova sagt at de vil stoppe innkjøp av dun som er plukket av dyrene levende. Dagen etter at programmet gikk på luften, sa kjeden i denne pressemeldingen at ingen produkter skal kjøpes inn eller selges før man har fullstendig garanti for at leverandøren plukker dun fra døde dyr.

Det var under TV4 dokumentarprogram Kalla Fakta søndag 1. februar at seerne fikk se ender og gjess bli ribbet levende. Journalistene hadde besøkt en dunfabrikk i Kina. Med skjult kamera fikk de se hvordan dyrene ble bundet på vinger og føtter, for deretter å bli plukket. Arbeidet gikk så fort at dyrene lå igjen med store sår i huden.

- Det er helvete på jord, sa veterinær Johan Beck Friis til Kalla Fakta. Han sammenlignet ribbingen med å rive håret av et menneske.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag