I august brøt partene forhandlingene og nå blir det mekling. Om Handel og Kontor (HK) og Virke ikke blir enige om en tariffavtale for ansatte innen varehandelen under meklingen i lønnsoppgjøret torsdag og fredag denne uken, er det mange ansatte i som blir tatt ut i streik fra 12. september.

- Mange butikker vil stenge helt ned, mens enkelte vil ha redusert åpningstid eller at deler av butikken er stengt. Det vil bli opp til hver enkelt butikk hva som gjøres, sier HK-leder Christopher Beckham til Nettavisen.

- Du vil møte stengte butikker og blide streikevakter med kampglede og streikevilje, påpeker han.

- Krever full lønn

Totalt sett er det ifølge HKs oversikt snakk om ansatte i 201 bedrifter som kan tas ut i streik. Hvor mange ansatte som vil bli tatt ut i streik, vil de ikke gå ut med foreløpig.

Øverst på HKs kravliste når de møter hos Riksmekleren torsdag, er full lønn under sykdom. Det innebærer at bedriften betaler lønn som vanlig når ansatte er sykmeldt og selv sørger for refusjon fra Nav.

Les også: Åtte tips til hvordan du kan få høyere lønn når du bytter jobb (+)

HK ønsker ikke streik, men et forhandlingsresultat. Beckham mener de som har stått på gjennom en pandemi - som fortsatt ikke er over - fortjener et risikotillegg.

- Vi krever at de får full lønn under sykdom. Det er viktig og rimelig, og vårt viktigste krav, sier han.

Les også: Derfor dropper Coop såpe når de vasker handlevognene

For å understreke hvor viktig det for dem å nå gjennom med dette kravet, viser han til at de ikke har gått til riksmekleren med dagens butikkavtale siden 1990, og det har ikke vært streik siden 1963.

Beckham har tidligere uttalt til FriFagbevegelse at de har forsøkt å ta ut bedrifter som har gått bra under pandemien, og som ikke har permittert ansatte de siste månedene. Det er for å unngå en dobbeltbelastning.

Se oversikten under for å finne ut om din nærbutikk kan rammes av streiken:

Uklart hvordan de rammes

Ikea-butikkene er blant de som vil rammes av en storstreik i varehandelbransjen. Både Forus i Sandnes, varehuset i Åsane, Planning Studio i Oslo, varehuset på Furuset i Oslo og Slependen i Asker, kundesenteret, og varehuset på Leangen i Tronheim og i Ringsaker vil rammes.

- Vi har nettopp fått noe oversikt selv, men vi vet foreløpig ikke hvor mange ansatte som vil rammes og hvordan en streik vil påvirke varehusene våre, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Westin i Ikea.

Les også: Stor rapport: Denne lavpriskjeden har dårligst utvalg

Hun forteller at det trolig vil variere hvordan varehusene vil påvirkes.

- Men vi støtter streik som en viktig rettighet blant våre ansatte, påpeker hun.

Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.

Vil unngå å stenge

Det er også en rekke dagligvarebutikker, både Coop, Kiwi, Meny og Spar, som vil rammes av streiken.

Ifølge HK er det snakk om totalt 121 Coop-butikker, hvorav 29 av disse er Obs Bygg-butikker. Det er 40 Meny-butikker, seks Kiwi-butikker og 14 Spar-butikker som vil påvirkes.

Les også: Nå gjør Norgesgruppen endringer: Vil tydeliggjøre hvor kjøttet kommer fra

- Det er først fra lørdag det eventuelt blir streik og hva som skjer, må vi ta da. Vi jobber så langt som mulig for å holde butikkene åpne. Målet er at ingen butikker stenger, sier Hanne Evensen, kommunikasjonssjef i Kjøpmannshuset, til Nettavisen.

Må bare avvente

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, forteller at de følger utviklingen tett.

- Vi forsøker å legge de planene vi kan, og planlegger for ulike scenarier. Vi kan ikke gå i detaljer. Foreløpig er situasjonen uavklart og vi må avvente, sier Søyland.

Også Coop Norge prøver å legge gode planer i tilfelle det blir streik.

- Vi har fått varsel om hvilke butikker og ansatte som muligens blir berørt, så nå ser vi på bemanningslistene for å se hvilke konsekvenser en streik vil ha for oss, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonsrådgiver i Coop.

- Vi må se på hvor mange som blir berørt i hver enkelt butikk, og så må vi se på hvordan vi kan opprettholde driften, forklarer han.

- Skal få varene sine

Tirsdag ettermiddag forsikrer Coop Norge om at ingen kunder bør bekymre seg nevneverdig over at de ikke skal få kjøpt brød eller andre matvarer, hvis det skulle bli streik fra og med lørdag 12. september.

- Vi har mottatt varsel fra HK, via Virke, om hvilke arbeidstakere som kan bli tatt ut i en eventuell streik. Vi respekterer selvsagt streikeretten, og vil under en eventuell streik drive innenfor de lovene som gjelder.

- Dette betyr at vi vil få noe mindre kapasitet enkelte plasser, men vi skal sørge for at nordmenn skal få varene sine under gode smittevernsrutiner, skriver Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, i en sms til Nettavisen.