Gå til sidens hovedinnhold

Ikea med rasisme-flopp: Måtte fjerne bilde av svart mann

Ikea har trykket en ny katalog etter at et bilde kunne blitt oppfattet rasistisk.

Årsaken er et bilde midt i katalogen som viser en svart, ung mann med som bruker en t-skjorte med flere tall bak på ryggen. En Ikea-ansatt skal ha påpekt at nummeret lignet serienumre fengselsinsatte har på uniformen sin, skriver både Qartz og Business Insider.

Å vise dette bildet hvor disse numrene var såpass tydelige, ville kunne fremme en negativ stereotype av svart ungdom, mente den Ikea-ansatte.

En rekke internasjonale medier har omtalt Ikea-floppen.

Les også: Ikea Norge gir kjempebonus i førjulsgave til sine ansatte

Gjelder ikke i Norge

Feilen som nå blir korrigert, gjelder i alle fall katalogen i USA. Det gjelder ikke i Norge og den norske katalogen, opplyser kommunikasjonsrådgiver Stine Odland i Ikea Norge til Nettavisen.

Som du kan se av bildet, var det i den første trykte katalogen en hel side som viste en skadet ung, svart mann iført gips og bandasje på fingeren - og t-skjorte med en rekke tall bakpå. Trolig skadet etter en skateboardulykke, som Qartz skriver, siden vi ser et skateboard til venstre i bildet.

Poenget med bilde er å annonsere for den Ikea-eide TaskRabbit-møbelmonteringstjenesten, da vi ser at mannen i bildet åpenbart trenger hjelp med monteringen.

Erkjenner feil

- Etter å ha tatt en vurdering av bildet, er vi enige i at det kan føre til negativ tolkning og forsterke negative stereotyper, forklarte Ikea i en uttalelse til Qartz.

- Som en formålsstyrt organisasjon der mangfold og inkludering er kjerneverdier, vil Ikea bidra til en positiv endring i samfunnet. En viktig del av å ta til orde for endring, er å erkjenne og iverksette tiltak når vi gjør feil, forklarte de.

Les også: Ikea gir seg ikke: Anker striden om sykkelvei til lagmannsretten

I den nye katalogen, som man allerede kan se av den korrigerte digitale utgaven, ser man derimot en svart mann stå og se forvirrende på møbeldeler og instruksjonen. Dette skal gi et mer universalt bilde på en Ikea-kunde som trenger hjelp.

Les også: Ikea dropper kjøtt i kjøttbollene

Flere har kommentert katalog-endringen på Twitter, blant annet en som har postet bilde av den siden i katalogen som nå blir korrigert.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget