Ikke bekymret over låneveksten

Foto: (Foto: Jan C. Grandre/TV 2 Nettavisen)

Norges Bank slår tilbake mot kritikken fra Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo. Til tross for at styringsrenten nå settes enda lavere, mener sentralbanken at vi likevel ikke låner over evne.

- Det var en relativt sterk lånevekst, både da renten lå på syv prosent og nå, men samtidig har sparingen også steget, sa visesentralbanksjef Jarle Bergo på en pressekonferanse onsdag.

Skogstad Aamo i Kredittilsynet uttrykte i forrige uke bekymring over at lav rente kan få boligkjøpere til å låne over evne.

Bergo påpekte selv om det er vekst i kreditt og boligprisene, trekker samtidig utviklingen innen næringsbygg i motsatt retning.

- Det er ikke slik at vi kan si at norsk økonomi er overopphetet, oppsummerte Bergo.

Norges Bank viser i sine vurderinger til at veksten i samlet kreditt til husholdningene og næringslivet holder seg stabil på rundt seks prosent. Veksten i husholdningenes gjeld tiltar noe, mens bedriftene øker sin etterspørsel etter kreditt.

I forhold til utsiktene fremover tror Norges Bank at et lavt rentenivå i Norge kan legge grunnlag for en uheldig vekst i husholdningenes gjeld og boligprisene, og at dette kan være uheldig for den finansielle stabiliteten på lang sikt.

På den andre siden påpeker sentralbanken at veksten i bedriftenes kredittetterspørsel er lav, og at det foreløpig er få tegn til økt investeringsaktivitet i næringslivet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag