*Nettavisen* Økonomi.

Ikke dyrere netthandel

Nettshoppere trenger ikke å bekymre seg for nye avgifter. Tollgrensa på 200 kroner lever videre, slår Finansdepartementet fast.

26.04.05 20:53

TV 2 Nettavisen skrev tirsdag morgen om dommen i en rettssak som av av flere er karakterisert som en prinsipielt viktig rettssak om moms på handel over internett. Les egen sak her.

Momsstrid
Saken dreide seg ganske enkelt om det finske selskapet Ifi YO Fotolabo Club kunne selge sitt produkt uten moms til sine kunder i Norge eller ikke.

Det finske selskapet henviste til den såkalte fritaksregelen for postordreforsendelser med verdi under 200 kroner fra utenlandske selskaper, mens skattemyndighetene på sin side mente at Fotolabos virksomhet var vel så norsk som finsk, og derfor burde være momspliktig.

- Truer fritaksregelen
I anførselen fra Fotolabo til lagmannsretten heter det at hele vitsen med 200-kronersgrensen ville bli borte, hvis ikke selskapet vinner frem med saken:

- Fritaksregelen for postordreforsendelser med verdi under 200 kroner var ment å være en forenkling som skulle komme norske forbrukere til gode. Hvis statens rettsoppfatning skulle legges til grunn, vil forbrukerne like fullt bli avkrevd merverdiavgift, og fritaket vil i realiteten være uten betydning.

Fotolabo tapte først saken i Oslo tingrett og nylig saken i Borgarting lagmannsrett. Fotolabo saksøkte Finansdepartementet etter at selskapet i 2001mottok et momskrav på over fem millioner kroner fra Oslo fylkesskattekontor.

Påvirker ikke annen netthandel
Mens selskapet mener at momskravet satte fritaksregelen i fare, mener Finansdepartementet at saken er helt spesiell og at dommen ikke vil få konsekvenser for annen netthandel.

- Dommen angår ikke direkte dagens tollgrense. Saken, som altså staten vant, handler om et selskap som driver postordrevirksomhet fra Finland rettet mot norske forbrukere skal anses for å drive merverdiavgiftspliktig virksomhet i Norge. Lagmannsretten har i likhet med byretten kommet til at selskapet i dette konkretet tilfelle skal anses for å drive virksomhet i Norge, sier informasjonskonsulent Anders Lande i Finansdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Han slår fast at dommen ikke vil få konsekvenser for handel i utenlandske nettbutikker som ikke er spesielt rettet mot Norge, og nevner Amazon.com som et eksempel på en butikk som ikke blir påvirket av dommen.

Finansminister Per-Kristian Foss har tidligere sagt nei til å øke grensen for tollfri netthandel, men ønsker å beholde dagens ordning ut fra administrative hensyn.

Fornøyd med dommen
Direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenærings hovedorganisasjon er en av de som er fornøyd med dommen. Han ser gjerne at den får de konsekvensene det finske selskapet fryktet.

- For oss har det alltid vært gåtefullt hvorfor en utenlandsk butikk kan selge samme vare på det norske markedet uten moms og eventuell toll, sier Angell til TV 2 Nettavisen.

Han håper nå at dommen kan stoppe presset for å utvide den tollfrie handelen over internett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.