Ikke gå i mobilfellen i sommer

Foto: - (Shutterstock)

Mobil er veldig praktisk i utlandet – men vanvittig dyrt.

24.06.09 18:23

Sommerferien er snart i gang, eller rett rundt hjørnet, for de aller fleste – og for veldig mange betyr det en tur til utlandet.

En selvfølge – men en prisbombe
Mobiltelefon har blitt en selvfølgelig reisekamerat på ferien, men du bør absolutt sjekke hvor mye det koster å benytte telefonen i utlandet. Bruk av datatrafikk for å sjekke litt nyheter i hjemlandet kan være kjempefristende, men kan fort føre til enorme regninger.

Det å ringe i utlandet er også betydelig dyrere enn i Norge. Holder du deg innenfor Norden med Telenor så koster det «bare» 3,59 øre per minutt med vanlig abonnement, mens du må regne med 4,64 kroner i EU og EØS-land. Andre land i Europa koster deg 6,99 kroner per minutt.

Det er også viktig å huske på at utenlandspriser må betales for hvert påbegynte minutt, ikke per sekund som innad i Norge.

Les også: Norske mobilbrukere er heldige
Les også: Velg riktig mobilabonnement
Les også. Fikk regning på 147.000 kroner

20 kroner per minutt
Beveger du deg utenfor Europa begynner derimot prisene å virkelig stige. I USA betaler du raskt 13–20 kroner per minutt, Thailand er 12–14 kroner per minutt og Australia er 12–15 kroner per minutt.

Det å sende SMS er heller ikke gratis, og koster deg typisk 4 kroner per stykk. MMS koster typisk godt over 6 kroner.

Ikke gratis å motta samtaler og MMS
det er også veldig viktig å huske på at det ikke er gratis å motta verken MMS eller samtaler i utlandet. Å motta samtaler med Telenor koster 2,21 kroner per minutt i EU/EØS-land, mens i resten av Europa koster det 3,99 kroner per minutt.

Havner du i utlandet kan du raskt betale mange ganger prisen sammenlignet med mottak i Europa.

Prisene varierer betydelig fra operatør til operatør, og fra land til land. En komplett oversikt over utenlandspriser finner du på din mobiloperatørens hjemmesider.

Det er med andre ord all mulig grunn til å holde mobilbruken til et minimum hvis du ikke ønsker sjokkregning når du kommer hjem.

Bruk i utlandet er svært dyrt
Til tross for at EU for tiden nærmest har gått til krig mot teleoperatørene for å få de til å kutte ned den såkalte roamingprisen, altså den prisen mobiloperatørene må betale til hverandre hvis en kunde er i utlandet og bruker tjenester, så prisen fortsatt skyhøy på bruk av datatjenester i utlandet.

Og kanskje verst av alt: Det finnes i utgangspunktet ikke noen makspris, og inkluderte megabyte i abonnementet teller ikke i utlandet.

Mens kunder hos Telenor, NetCom og Chess har et pristak per dag på 10–20 kroner, fortsetter taksameteret å gå i utlandet.

Opp til 120 kroner per megabyte
Telenor opererer med priser i Norden på 25 kroner per megabyte og 40 kroner i resten av Europa.

Beveger du deg derimot utenfor Europas grenser blir prisen per megabyte ganske utrolige 112,50 kroner. Unntaket er Thailand der prisen «bare» er 87,50 kroner.

NetCom har en langt mer komplisert prisstruktur for utlandet der prisene varierer kraftig fra operatør til operatør. For eksempel varierer prisen i USA fra 76 til 120 kroner per megabyte, mens i for eksempel England er prisen 30 kroner per megabyte uansett.

I tillegg har operatøren to egne tilleggstjenester som en må bestille for en litt mer overkommelig pris for surfing innenfor Europa hvis du skal laste ned mye.

200 kroner for å lese nyheter
Forsiden på en vanlig norsk nettavis er i full utgave på rundt to megabyte. Åpner du den på en datamaskinen tilkoblet mobilnettet i utlandet, så koster det deg 50–225 kroner med Telenor-abonnement, avhengig av hvilket land du er i.

Benytter du mobiltelefonen i utlandet blir kostnadene noe mindre. Hvor mye avhenger en god del av mobiltelefonen din. Har du en avansert telefon av type iPhone viser alt innholdet på en nettside, med unntak av flash-innholdet blir det også relativt dyrt, mens du kommer deg unna med mer overkommelige kostnader om du bare sjekker WAP-sider for nyheter – spesielt om du deaktiverer visning av bilder.

Den generelle holdningen bør uansett være at bruk av mobiltelefonen i utlandet, og spesielt datatrafikk, er svindyrt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.