Gå til sidens hovedinnhold

Ikke høyere rente nå

Rentene settes neppe opp av Norges Bank i morgen, men gled deg ikke for tidlig.

Den norske lavrentefesten er snart over, det er de fleste fagøkonomene enige om. Men de færreste analytikerne tror at det første rentehoppet kommer allerede i morgen.

- Ingen analytikere venter økning, men 5 av 11 spurt av Reuters venter en økning i oktober, skriver makroøkonom Erik Bruce i Nordea. Paradoksalt nok kommer det første rentehoppet fordi det har gått mindre ille enn forventet i norsk økonomi. Sterkere vekst og mindre arbeidsledighet er stikkord, dessuten nærmer boligprisene seg nå toppen før prisene begynte å falle i juli 2007.

Norge har klart seg bedre gjennom krisen enn de største pessimistene fryktet. Nå tør også NAV spå lavere ledighet. - I 2010 kan det blir rundt 90.000 ledige registrert hos NAV. Det er 30.000 færre enn tidligere antatt, tror arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Dagens Næringslivs rentepanel anbefaler alle 0,25 prosents renteoppgang i morgen, mens DnB Nor Markets mener at markedet er avventende. I praksis betyr det at så godt som alle tror at Norges Bank vil sette opp rentene senest på neste møte i oktober.

Problemet er bare at høyere norsk rente vil ramme en allerede truet eksportnæring. Kronen har styrket seg kraftig mot dollar (5,90) og euro (8,65). Setter Norges Bank opp rentene nå, så vil den norske kronen bli enda sterkere.

Høyere norske renter enn i utlandet betyr nemlig at det lønner seg å sette penger i norske kroner - noe som isolert betyr enda sterkere krone. Det er bra for norske turister i utlandet, men ille for norske bedrifter som skal selge norske varer til utlandet.

For sentralbanksjef Svein Gjedrem er dilemmaet akkurat nå at han trolig har satt ned rentene litt for mye av frykt for økonomiske nedgangstider. Og nå kan han ikke sette dem opp igjen uten at norske produkter blir dyrere å selge utenlands.

Norges Banks hovedproblem er at norske renter allerede er milevidt over utlandet. I går lå den norske tremånedersrenten på 1,9 prosent, mens USA hadde 0,3 prosent og renten i euroområdet lå på 0,8 prosent.

Det norske pengemarkedet har priset inn en oppgang på to prosent de neste to årene. Blir det mer enn det, vil kronen styrke seg.

For sentralbanksjefen er det galt nesten hva han foretar seg. Det tyder på at han vil gå forsiktig fram. Mer enn 0,25 prosent opp er veldig usannsynlig, selv om norske forbrukere har begynte å handle igjen - og til tross for at boligprisene nærmer seg toppen.

Mitt tips er at Norges Bank lar renten stå uforandret, men at man antyder rentehopp på neste møte.

Kommentarer til denne saken