(Avisa Valdres)Budsjettlekkasjen om at finansminister Trygve Slagsvold Vedum har funnet rom for avgiftslettelser i dieselprisen på en milliard kroner monner ikke særlig mye, mener han.

– Siste året har prisen på avgiftsfri diesel, uten moms, økt fra 9 til 15 kroner. Vi bruker diesel for 50.000 til 100.000 kroner i måneden. Så da kan vi kanskje spare et par–tre tusenlapper hvis avgiften settes ned med 50 øre literen, sier Karlsen.

LES OGSÅ: Vedum vil kutte i dieselavgiften

Bra med oppdrag

Vang Maskin er et ganske lite foretak, med fem-seks gravemaskiner og seks ansatte, inkludert en lærling. Årsomsetningen har de siste åra ligget på mellom 12 og 15 millioner kroner.

Valdres-firmaet opererer hovedsakelig i nærområdet, mye i fritidsmarkedet men også med en del jobber for Vang kommune.

– Vi har veldig bra med oppdrag, sier Karlsen og legger til at Vang Maskin de siste åra har gått med overskudd.

Han er imidlertid lite imponert over det som nå blir kalt dieselmilliarden fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Det må nok helt andre og større grep til om dette skal monne for oss. Større entreprenører vil sjølsagt merke mer. 50 øre literen blir forsvinnende lite, fortsetter Karlsen.

Regner med debatt

Ifølge Dagbladet, som nylig publiserte et intervju med Slagsvold Vedum om denne saken, er det den såkalte grunnavgiften som foreslås redusert med 80 prosent.

Dette skal igjen medføre den nevnte prisreduksjonen på anleggspumpa med 50 øre. Vanlige bensin- og dieselbiler vil også få redusert avgift, om forslaget får flertall i Stortinget.

Finansministeren sier til Dagbladet at han regner med debatt og at noen vil reagere negativt på forslaget. Men han har tro på at det vil bli vedtatt.

I juni fastslo Norges Automobilforbund at dieselprisen hadde økt med 49 prosent på ett år. Bensinprisen hadde økt med 43 prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Nå må regjeringen innse alvoret og kutte avgiftene, sa Thor Egil Braadland, ansvarlig for myndighetskontakt i NAF.

Han opplyste videre at NAF hadde lagt fram ei pakke på 30 milliarder kroner, som ville få ned prispresset for bilistene og bidra til at flere kunne skaffe seg elbil.

– Avgiftskutt er det viktigste tiltaket, og regjeringen kan få pumpeprisen betydelig ned om de bare vil, uttalte Braadland i sommer.