Gå til sidens hovedinnhold

Ikke la deg lure av denne prisen

Billigbilletter kan være rådyre.

Forbrukerrådet advarer: Se opp for pristillegg på flybilletter!

Hos flyselskapene stiger prisene gjerne mot himmelen mens man bestiller, advarer Forbrukerrådet på sine nettsider.

Nykommeren Air Berlin tar et høyt tillegg for betaling med norske kroner, uten at kundene opplyses om det.

Euro eller kroner?

Hva koster egentlig flyreisen? Nesten ingenting, ifølge selskapenes annonser. Men før du spenner sikkerhetsbeltet, er prisen i verste fall mangedoblet.

Nykommeren Air Berlin flyr fra Oslo til Berlin, og oppgir prisene i euro. Det betyr at prisene ved første klikk ser svært lave ut.

Alle flyselskapets priser oppgis i utgangspunktet i euro, men ett klikk, og man får prisen i norske kroner. Da stiger prisen kraftig!

Forbrukerrådets «tur» Oslo-Berlin koster 508 euro. Når vi klikker på knappen merket «NOK», oppgis prisen til 4.727 kroner. Det betyr at kursen som Air Berlin tilbyr er på 9,31 kr/eur. Den offisielle kursen på samme tidspunkt er 8,65 kr/eur.

Dermed må man ut med 7,6 prosent mer hvis man velger å betale i kroner fremfor euro.

- Velg lokal valuta

Grunnen til prisforskjellen i euro og kroner er teknisk, er forklaringen Air Berlin gir:

- Bestillingssystemet vårt endrer ikke kursene automatisk. Siden vi ikke oppdaterer kursene hver dag, oppstår det feil, forklarer Nadine Bernhardt som er presseansvarlig hos Air Berlin.

Slike «tekniske» overprisinger er ikke uvanlige for folk på ferie. Mange utenlandske hoteller spør også om man vil betale i lokal valuta eller norske kroner ved utsjekk. Da er det fort gjort å si norske kroner, men det lønner seg nesten alltid å velge lokal valuta, oppfordrer Forbrukerrådet.

- Sjelden gunstig

Kirsti Pamphlett hos Forbruker Europa støtter Forbrukerrådet i Norge:

- Når man velger å betale med norske kroner hos flyselskaper, hoteller og butikker i utlandet, ender man som regel opp med å betale overpris. Dette skyldes at selskapene selv fastsetter vekslingskursen, og den er sjelden spesielt gunstig for kundene, forklarer Kirsti Pamphlett hos Forbruker Europa.

- Velger man i stedet å betale i den lokale valutaen, vil kortselskapet benytte den offisielle vekslingskursen som oppdateres daglig, og normalt sett er langt gunstigere. Det er uansett en god idé å sjekke kursen før man drar, sier hun.

(ANB)

Reklame

Kun 3 timer igjen: Her får du oversikt over alle salgene