Ikke liten, bare veldig tynn

iPod Nano er en av de mest overraskende produktene fra Apple på lenge. Se hvordan den er.

23.09.05 12:41

Det har lenge vært klart at Apple var i ferd med å lansere en ny mp3-spiller med flash-minne som skulle være mer avansert enn dagens iPod Shuffle som praktisk ikke har noen funksjoner. Derimot har de fleste regnet med at dette kun skulle bli en variant av iPod Mini.

Overraskelsen var derfor stor da Apple annonserte at iPod Mini forsvinner, og at iPod Nano i stedet vil ta over etter gigantsuksessen.

Wow!
Ordet Nano indikerer at noe skal være svært lite, og sammenligner man Nanos 90 x 40 x 7 millimeter med en vanlig iPod er den virkelig liten.

I det vi åpnet pakken til spilleren var det første vi tenkte: Wow! Den er virkelig liten, nesten mindre enn det vi hadde forestilt oss. Og selv om den er liten, har den likevel den fantastiske brukervennligheten som iPod har blitt kjent for.

Flott brukervennlighet
Ja, for det er virkelig brukergrensesnittet til iPod som har gjort den til en av verdens sterkeste merkenavn. Hjulet med de integrerte knappene er så nærme perfekt en kommer. Det er intuitivt og enkelt å bruke. I bruk er det ingenting som skiller iPod Nano fra iPod, den er rett og slett bare mye mindre.

En skal selvsagt heller ikke stikke under en stol at iPod også har et utseende som appellerer til svært mange. Nano kommer i to farger, hvit og svart, men sistnevnte er enda ikke tilgjengelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke liten
Alle som har sett filmen Deuce Bigalow kjenner helt sikker til sitatet «Den er ikke liten, den er bare veldig tynn». Selv om en her snakker om noe helt annet enn mp3-spillere, passer det egentlig utmerket på iPod Nano.

For etter at en har kommet seg over det første sjokket, oppdager en at overflaten på Nano på ingen måte er liten. Sammenlignet med de fleste andre flash-baserte mp3-spillerne er dette faktisk en ganske stor spiller.

Men for all del: Det at overflaten ikke er minst i klassen er på ingen måte udelt negativt. Spilleren ligger veldig godt i hånden og er veldig god å bruke. Dette er ofte ikke tilfellet med spillerne som er langt mindre.

Bare tynn
Derimot er Nano usedvanlig tynn, under syv millimeter. Dette gjør at spilleren passer usedvanlig bra i bukselommer og lignende der det er viktig at tykkelsen er så liten som over hodet mulig.

Det som derimot er et problem med designet, er at det er litt for skinnende og fint. Dette gjør at riper veldig fort kommer til syne, og enda verre: Fingermerker. Det er praktisk talt umulig å ha en iPod Nano som ser helt rein ut.

God kapasitet
I den relativt lille spilleren har Apple fått plass til opp til fire gigabyte lagringskapasitet. Dette er nok til å lagre rundt 1.000 sanger, og bør i så måte være tilstrekkelig for de fleste. Storebroren iPod har en kapasitet som betydelig høyere, men den er til gjengjeld mye større og tåler ikke å bli kastet så mye på som Nano gjør.

Overføringen av musikken kan dessverre fortsatt kun gjøres gjennom musikkprogrammet iTunes. Spilleren kommer riktignok opp som en egen harddisk i Windows, men her kan en bare overføre bilder og andre dokumenter. All musikken en velger å overføre til spilleren på denne måten kan ikke spilles av på vanlig måte.

Bedre batteri
Problemet med iPod frem til nå har vært batterikapasiteten. En har gjerne hatt plass til enorme mengder med musikk, men avspillingstiden har vært ganske kort grunnet dårlig batteri.

Dette ser ut til å bli bedre, og iPod Nano har avspillingstid på opp mot 14 timer hvis en ikke bruker displayet i noe særlig grad. Dette er fortsatt langt dårligere enn mange andre flash-spillere, men en god fremgang for Apple.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fargedisplay
Apple har nå gått helt over til fargedisplay på alle sine spillere, med unntak av Shuffle som ikke har noe display. Displayet er ikke så stort som en kan finne på mobiltelefoner med tilsvarende størrelse, men det er fortsatt i det øvre sjiktet når det gjelder mp3-spillere.

Displayet er støtte for å vise fargebilder, men oppløsningen er ikke god nok til at denne funksjonen har noen særlig verdi. Dette er ikke enheten du benytter for å vise de fine feriebildene til dine venner.

Lyd midt på treet
iPod er kjent for å ha svært god lydkvalitet, og Nano fortsetter langt på vei denne tradisjonen. Dette forutsetter riktignok at du bytter ut øreproppene som følger med spilleren. Disse er ikke gode nok. Proppene som følger med Sony Ericssons W800i er betydelig bedre.

Får en på noen bedre hodetelefoner, blir lyden fult ut akseptabelt. Det kan likevel virke som om Apple har spart litt på forsterkeren i spilleren, for når vi skrur opp lyden på fullt kan det virke som om spilleren sliter litt med å levere nok strøm. Om ikke det er en synlig ripe i lakken, så er det noe de som er glad i god musikk vil merke.

Ellers er spilleren utstyrt med den svært lange rekken med forhåndsdefinerte EQ-innstillinger som vi er vant til å se fra Apple. Dette gjør at det er enkelt å stille lydbildet slik du selv vil ha det.

Konklusjon
iPod Nano er en elegant spiller. Den er tynn, den er pen og strengt tatt har den kombinert størrelsen perfekt med funksjonalitet. Den er ikke så liten at den er vanskelig å håndtere, men heller ikke så stor at den er upraktisk. En veldig god kombinasjon.

Noen svakheter har den likevel. Det mest åpenbare er, i normal iPod-tradisjon, prisen. Å betale nesten 1.800 kroner for en spiller med 2 gigabyte lagringskapasitet er for drøyt. Ønsker du derimot å doble kapasiteten så må du betale bare 400 kroner ekstra, og det kan kanskje være verdt mellomlegget.

Et annet problem er at batterikapasiteten ikke er helt på topp. iRiver tilbyr blant annet flash-spillere som har batterikapasitet på opp til 40 timer, mens iPod kun tilbyr 14 timer. Her er det et åpenbart sprik. Når den da i tillegg sliter litt med å levere tilstrekkelig med strøm til gode hodetelefoner blir det et lite misforhold.

Konklusjonen på iPod Nano er i grunn slik en kan konkludere med alle Apples spillere: På design og brukervennlighet er det trolig ingen som er bedre. På lydkvalitet slåss de også helt i toppen, selv om Nano kanskje sklir litt unna her. Derimot sliter de fortsatt litt med batterikapasiteten. Og prisen har alltid vært et argument mot iPod, selv om den er verdens utvilsomt mest populære spiller.

Klikk på bildet for å forstørre.

Under tvil gir vi iPod Nano terningkast 5.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.