Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke økt rente i Norge

NHO, med økonom Tor Steig i spissen, mener Norges Bank ikke kan sette opp renten så mye som skissert i siste inflasjonsrapport.

Norsk økonomi er nær en overoppheting, skriver Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i sin makroøkonomiske halvårsrapport, som ble lagt frem tirsdag.

Høykonjunkturen forsterkes, og holder seg lengre enn tidligere antatt. Behovet for nyansettelser ventes å øke, og USA og Asia bidrar fortsatt til høy internasjonal vekst.

NHOs økonomer tror imidlertid ikke at det er særlig sannsynlig med kraftig renteøkning i Norge. Årsaken er det internasjonale rentebildet, som ikke gir rom før høyere norsk rente.

Tyskland og inflasjon
- Handlingsrommet for renteøkninger er ikke så stort, når renteøkningen i Europa ikke kommer, sa NHO-økonom Tor Steig under en pressekonferanse tirsdag.

Spesielt trakk Steig frem situasjonen i Tyskland, som legger en demper på renteutviklingen i eurosonen.

Lav inflasjon her hjemme vil også stikke kjepper i hjulene for sentralbanksjef Svein Gjedrem. Prisveksten vil ifølge NHO ikke være på linje med prognosene fra Norges Bank på grunn av sterk norsk krone.

- Da mister Gjedrem et viktig argument for å sette opp renten i Norge, påpekte økonom Terje Strøm i NHO under pressekonferansen.

Raskere oppgang enn før
Da Norges Bank la frem Inflasjonsrapport 03/2005 forrige onsdag, skrev Gjedrem i lederen at styringsrenten skal opp ett prosentpoeng frem til utgangen av 2006. I årsskiftet 2008/2009 anslår sentralbanksjefen en rente på 4,5 prosent.

De siste prognosene fra Norges Bank er høyere enn i tidligere inflasjonsrapporter.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg