Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke opptatt av det Røkke sier!

Finansministeren bryr seg lite eller ingenting om Kjell Inge Røkkes tale til folket.

I ukevis har Kjell Inge Røkke nektet å kommentere Aker-saken. Onsdag har han innkalt et samlet pressekorps til festlokalet Månefisken for å gi sin versjon av saken.

Det bryr finansministeren seg lite eller ingenting om.

- Jeg er ikke opptatt av hva Røkke sier, men hva han gjør, er Halvorsens melding fra Stortingets talerstol.

Ville vri seg unna
Finansministeren fikk en rekke spørsmål i Stortingets spørretime om hennes oppfattelse av bråket rundt statlig eierskap i Aker Holding og aksjonæravtalen med majoritetseier og superkapitalist Kjell Inge Røkke.

Svaret var:

- Stortinget var fullt klar over den avtalen vi gikk inn i, den ble behandlet i Stortinget den gang dette ble behandlet her. Detaljene og det konstitusjonelle ansvaret for saken ligger hos næringsministeren.

Opposisjonen lot imidlertid ikke finansministeren slippe så billig.

- Man får inntrykk av at deler av regjeringen blir så ubekvemme av denne saken at man peker på næringsministeren. Det som er klart er at en samlet regjering har stilt seg bak avtalen som gjør staten til en passiv tribunesliter i ti år. Tapet er til nå 5 milliarder kroner, like mye som hele regjeringens fattigdomssatsing. Føler du deg bekvem med avtalen?

Ryddighet
Finansminister Halvorsen holdt imidlertid på at avtalen fikk en grundig behandling i Stortinget i sin tid.

- Bakgrunnen for oppkjøpet var et sterkt ønske om å beholde kompetanse og arbeidsplasser i Norge. Det er feil å si at vi har tapt 5 milliarder kroner, men det er riktig at det har vært et verdifall, og det blir en annen type diskusjon. Det er viktig å understreke at vi hele veien må ha ryddige forhold som gjør at aksjonærers interesser, også minoritets aksjonærers interesser, opprettholdes. Det spesielle med denne saken er jo at staten er minoritetsaksjonær med en kapitalist som majoritetsaksjonær, sa Halvorsen.

Hun forsikret også om at det aldri har vært snakk om eventuelle skatteendringer for å få i stand en såkalt Røkke-stiftelse.

- Da måtte man båret meg ut, var hennes soleklare påstand.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken