Gå til sidens hovedinnhold

Ikke sjokkert av milliardsmellen

Budsjettbommene til Tromsø kan ikke komme som noen overraskelse, mener ekspert.

REGJERINGSKVARTALET: - Dette er et helt vanlig mønster som går igjen ved nesten alle store idrettsarrangementer. Alt blir etter hvert mye dyrere. Unntaket er USA, der man må betale kostnadene selv.

Les mer børs og finans på NA24

- Unngå nytt Lillehammer
Det sier professor Harry Arne Solberg ved Høgskolen i Sør-Trøndelag til NA24. Solberg er ekspert på idrettsøkonomi, og påpekte allerede i fjor vinter at sikkerhetsanslagene Tromsøs OL-organisasjon baserte seg på var utopiske.

- Hvis man får OL i Tromsø og klarer det uten overskridelser, vil det være et sjeldent historisk unntak. Det tror jeg ikke på, men man bør unngå et nytt Lillehammer-OL, sa Solberg den gang.

1994-lekene ble fem ganger dyrere enn planlagt. Og tirsdag viste en nøyere gjennomgang av OL-søknaden til Tromsø at behovet for statsstøtte er mer enn dobbelt så høy som de 9,5 milliardene det er søkt om. Sikkerhetsanslaget var mer enn en milliard feil.

Les også: Se sjokktallene til Tromsø-OL

- Mye kan tyde på at prosjektet ligger dårlig an nå. Men dette er som sagt ikke så spesielt ved slike arrangementer. Generelt underbudsjetterer man bevisst/ubevisst, man mangler erfaring for å gjøre anslagene og har strategiske motiver, kommenterer professoren.

- En stor overraskelse
Gårsdagens rapport er utarbeidet av Veritas, Advansia AS og Samfunns- og næringslivsforskning AS. 20 eksperter har jobbet i fem måneder med tallknusingen.

Tromsøs OL-organisasjon opererte med et budsjett på 15,5 milliarder da de konkurrerte med Oslo og Trondheim om å bli Norges OL-by i 2018. Dette er over 13 milliarder mindre enn hva kvalitetsrapporten mener staten bør ta høyde for, altså 28,6 milliarder kroner.

Les også: - Ikke OL for enhver pris

Vel så interessant er det at Tromsø ble idrettsstyrets OL-kandidat. Den nordnorske byen fikk bare 196,5 poeng av evalueringskommisjonen ledet av skiveteran Odd Martinsen. Oslo vant med 225 poeng, mens Trondheim fikk 211.5. Men Martinsen vil nødig mene så mye om milliardsmellen til Tromsø.

- Dette var en stor overraskelse for alle, kommenterer han til NA24.

Martinsen påpeker at kommisjonen han ledet fokuserte mest på de tekniske kvalitetene ved søkerbyene.

Valgerd sa også nei
- Nå skal idrettsstyret få behandle dette, sier Odd Martinsen.

Mandagens ekstraordinære møte i idrettsstyret vil bli avgjørende for Tromsø-søknadens videre skjebne. Dersom idretten da sier nei til å innfri kulturminister Trond Giskes krav om å bidra med 22,3 prosent av anleggskostnadene, er antakelig OL-drømmen over.

- Vi vet at både særforbund og idrettskretsene har klare synspunkter her, fastslo generalsekretær Inge Andersen i Idrettsforbundet i går.

Dermed kan det bli Idrettsforbundet og ikke kulturminister Trond Giske og regjeringen som vraker OL i Tromsø. For fire år siden fikk Tromsø også nei til å arrangere OL.

Da jobbet man for å få lekene i 2014, og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland vendte tommelen ned.

- Vi sa nei fordi det ble for dyrt og tett på sist Norge arrangerte OL, sier Svarstad Haugland nå.

Hun vil ikke kommentere tirsdagens milliardsjokk. Totalbudsjettet den gangen var 15,68 milliarder, mens behovet for statstilskudd var 9,54 milliarder.

DETTE SKJER NÅ:

- Førstkommende mandag skal idrettsstyre behandle OL-rapporten i et ekstraordinært møte. Kulturminister Trond Giske sa tirsdag at idretten må bidra med 22,3 prosent av anleggskostnadene. Disse steg med mer enn 200 millioner da rapporten bel lagt fram, og mange særidretter og idrettskretser har varslet at de er negative til å bidra. Dermed kan OL-drømmen strande med et nei fra idrettsstyret mandag.

- Regjeringen må svare på om de vil gi statsgaranti til OL, deretter skal saken opp i Stortinget for avstemning. Fremskrittspartiet er det eneste partiet som allerede har varslet at de vil stemme nei, mens Senterpartiet har sagt at de er positive.

- Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité må deretter eventuelt sende inn søknad om å få arrangere OL i 2018 til Den internasjonale olympiske komité (IOK) i løpet av neste år.

- IOK fatter beslutning om hvilket land som får OL i 2019 sommeren 2011.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Reklame

Black Week: 10 kupp du gjør på vinterjakker