*Nettavisen* Økonomi.

Ikke tid til etterutdanning

Vi har ikke tid til å etterutdanne oss. Blant dem som deltar lite i opplæring og utdanning sier fire av ti at de har for mye å gjøre på jobben og dermed ikke tid til slikt, viser en ny FAFO-undersøkelse.

– Tre av fire yrkesaktive opplever at de har behov for å lære mer. I privat sektor oppgir de fleste av dem som får for lite opplæring og utdanning at de ikke har tid, mens i det offentlige er svaret at arbeidsgiveren ikke har råd, sier forskningsleder Sveinung Skule ved Fafo til Dagsavisen.

I 2001 fikk arbeidstakere rett til utdanningspermisjon når de har vært på jobb i minst tre år. Men det er få som benytter seg av retten. FAFO-undersøkelsen viser at de som allerede har høy utdanning, etterutdanner seg mer enn de som har lav utdanning.

– Vi ser store forskjeller i bakgrunn. De forskjellene som skapes allerede i grunnutdanningen, de forsterkes i arbeidslivet, sier Skule.

58 prosent av personallederne som ukeavisen Mandag Morgen har vært i kontakt med, tror ikke reformen vil lykkes uten en avtale som sikrer de ansatte lønn under utdanning.

– Det er klart at folk ikke velger å ta utdanningspermisjon når de vet at de må betale selv. Vi har presset på i denne saken, men opplever at andre altfor lett har notert dette som en tapt sak, det sliter jeg med å akseptere, sier leder av Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), Randi Bjørgen til ukeavisen Mandag Morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.