Gå til sidens hovedinnhold

IMF spår krisetall for verdensøkonomien

Det internasjonale pengefondet (IMF) spår en kjempenedtur for verdensøkonomien i år. Utsiktene er mye verre enn for tre måneder siden, og da var det full krise.

IMF er ute med sin seneste rapport for veksten i verdensøkonomien. I denne rapporten spår IMF at verdensøkonomien kan krympe med hele 4,9 prosent.

Pengefondet innser at koronapandemien har hatt en større negativ innvirkning enn ventet på aktiviteten i første halvår. Dessuten spås gjenreisingen å bli mer gradvis enn tidligere antatt.

Les også: Krisen kan bli dyp og langvarig - advarer mot betydelige banktap

300 millioner tapte jobber

I andre kvartal kan så mye som 300 millioner jobber gå tapt på verdensbasis. De som får det tøffest er husholdninger med lav formell utdannelse og lave inntekter. Og selv i økonomier som har startet på gjeninnhentingen, går det mot sosial distansering og lavere produktivitet.

Vi snakker om den kraftigste økonomiske nedgangen siden den store depresjonen på 30-tallet.

For 2021 venter IMF en vekst i verdensøkonomien på 5,4 prosent. Men det er likevel ikke mer enn å få økonomien tilbake til omtrent samme nivå som før krisen. Derimot er nivået 6,5 prosentpoeng lavere enn dersom pandemien aldri hadde oppstått.

Les også: Spår katastrofetall for bilbransjen

Ekstremt

Aprilrapporten fra IMF anslo et fall i global verdiskaping - BNP - i år på 3,0 prosent og en oppgang på 5,8 prosent for neste år. IMF har altså redusert vekstanslaget for 2020 med hele 1,9 prosentpoeng, som er ekstremt mye og helt usannsynlig i mer normale tider.

Rapporten fra april hadde for øvrig tittelen «Den store nedstengningen». Da var verdensøkonomien i knestående, men pengefondet så for seg en kjempeopptur i 2021.

DNB Markets skrev i sin morgenrapport onsdag at anslaget for 2020 ventes nå å bli justert ned. Meglerhuset ville også bli overrasket hvis prognosen for neste år ikke ble senket noe.

På begynnelsen av året, før koronakrisen var noe tema for finansmarkedene, spådde IMF en vekst i verdensøkonomien i år på 3,3 prosent, opp fra 2,9 prosent i 2019. Med andre ord så utsiktene svært lovende ut. Det gjør de ikke nå lenger.

Kommentarer til denne saken