Industristans vil redde strømprisen

En midlertidig stans i den kraftkrevende industrien vil sørge for å holde strømprisene nede. – Send de ansatte på ferie, er et av forslagene fra NHH-professor Lars Mathiesen.

Det ser litt hyggeligere ut på kraftmarkedet enn det gjorde på denne tida i fjor, men fortsatt er det fare at også denne vinteren blir dyr for strømkundene. Nå foreslår professor Lars Mathiesen ved Norges Handelshøyskole å stenge ned deler av den kraftkrevende industrien, skriver Bergens Tidende.

- Gi ansatte vedlikeholdsoppdrag eller send dem på ferie, sier han.

I Norge bruker den kraftkrevende industrien en fjerdedel av all kraft som produseres i landet. Sist vinter fant flere industribedrifter ut at det var det atskillig mer lønnsomt å stenge ned hele eller deler av produksjonen. Den sparte strømmen ble solgt i det åpne markedet via kraftbørsen NordPool.

- Dette bør bli en av tungindustriens faste strategier som politikerne bare må juble for, sier Lars Mathiesen.

De ansatte bør ikke permitteres, men de kan settes til å gjøre vedlikeholdsoppdrag eller sendes på kurs eller på ekstra ferie. Så lenge ansettelseskontraktene åpner for en produksjonsstans, vil det bare være vinnere ved en slik løsning, mener professoren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.