Gå til sidens hovedinnhold

Industristans vil redde strømprisen

En midlertidig stans i den kraftkrevende industrien vil sørge for å holde strømprisene nede. – Send de ansatte på ferie, er et av forslagene fra NHH-professor Lars Mathiesen.

Det ser litt hyggeligere ut på kraftmarkedet enn det gjorde på denne tida i fjor, men fortsatt er det fare at også denne vinteren blir dyr for strømkundene. Nå foreslår professor Lars Mathiesen ved Norges Handelshøyskole å stenge ned deler av den kraftkrevende industrien, skriver Bergens Tidende.

- Gi ansatte vedlikeholdsoppdrag eller send dem på ferie, sier han.

I Norge bruker den kraftkrevende industrien en fjerdedel av all kraft som produseres i landet. Sist vinter fant flere industribedrifter ut at det var det atskillig mer lønnsomt å stenge ned hele eller deler av produksjonen. Den sparte strømmen ble solgt i det åpne markedet via kraftbørsen NordPool.

- Dette bør bli en av tungindustriens faste strategier som politikerne bare må juble for, sier Lars Mathiesen.

De ansatte bør ikke permitteres, men de kan settes til å gjøre vedlikeholdsoppdrag eller sendes på kurs eller på ekstra ferie. Så lenge ansettelseskontraktene åpner for en produksjonsstans, vil det bare være vinnere ved en slik løsning, mener professoren.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn