*Nettavisen* Økonomi.

Inflasjonen er tilbake

Inflasjonstallene fra Statistisk sentralbyrå bekrefter prisveksten fra september: inflasjonen har gjort comeback i Norge. Det trekker i retning av høyere rente.

10.11.04 10:52

Etter måneder med nesten fraværende prisstigning i Norge, viser inflasjonstallene for oktober at inflasjonen er på vei opp i Norge.

For oktober steg prisene med 0,5 prosent fra samme måned i fjor, justert for avgiftsendringer og energivarer. Konsumprisindeksen steg totalt med 1,4 prosent. Prisstigningen er på linje med det markedet ventet.

På tross av at tallene kommer inn som ventet, styrker kronen seg betydelig i kjølvannet av inflasjonstallene.

- Mange trodde ikke på økonomene, fordi vi har bommet en del i det siste. Når tallene da kommer inn som ventet, reagerer valutamarkedet, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities, som forøvrig legger til at tallene fra SSB ikke medfører noen vesentlige endringer i hans syn på norsk økonomi.

Samtidig med at kronen styrker seg, øker de korte rentene også noe.

- De norske rentene har ligget litt på vent, ettersom det fortsatt var litt usikkerhet rundt tallene. Når de nå bekreftes, følger de norske korte rentene den internasjonale trenden, sier seniorøkonom Torgeir Høien i Handelsbanken.

Foreløpig har Norges Bank signalisert at den regner med å holde den rekordlave styringsrenten på 1,75 prosent en god stund fremover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.