Gå til sidens hovedinnhold

Inflasjonsfrykt senket Wall Street

Inflasjonsfrykt skremte investorene til å sikre gevinst. Dette sendte USA-børsene ned på februars siste dag.

Investorene brukte dagene på å sikre gevinst etter det tre dager lange børsrallyet forrige uke. Mange fryktet at stigende priser og faren for inflasjon vil få markedet til å snu, melder AP.

- Det gjelder ikke bare en sektor, og pengene puttes ikke inn igjen noe sted. Jeg tror folk venter til senere i uken, sier Neil Massa i John Hancock Funds til AP.

Mange avventer nå trolig sentralbanksjef Alan Greenspans forklaring for en budsjettkomité i Representantens hus onsdag, og arbeidsmarkedstallene fra arbeidsdepartementet fredag.

Frykten for inflasjon steg etter at det amerikanske handelsdepartementet offentliggjorde sin siste vurdering av forbruk og personlig inntekt.

Personlig inntekt falt mindre enn ventet i januar, men forbruket flatet ut. Prisene steg med 0,3 prosent, og det er den raskeste stigningen på over tre år.

Stigende oljepriser uroet også. Et fat ble i dag omsatt for 51,75 dollar.

Hard konkurranse
Analytikere i Banc of America Securities nedgraderte General Motors og rivalen Ford Motor Co fra statusen «selg» til «nøytral», og forventer at amerikanske bilprodusenter kommer til å tape markedsandeler til europeiske og japanske konkurrenter.

GM falt med 1,23 dollar til 35,66, mens Ford falt med 35 cent til 12,65 mandag.

Nøkkeltallene
Industriindeksen Dow Jones falt med 75,37 eller 0,7 prosent til 10.766,23 mandag.

Den bredere Standard & Poor 500-indeksen falt også, og endte på 1203,60. Det var en nedgang på 7,77 eller 0,64 prosent.

Teknologitunge Nasdaq endte ned 13,68 poeng eller 0,66 prosent til 2051,72.

I februar steg Dow Jones med 2,63 prosent, mens S&P 500 steg med 1,89 prosent. Nasdaq-indeksen gikk andre veien og falt med 0,52 prosent.

Kommentarer til denne saken