Gå til sidens hovedinnhold

Influencere tilbudt penger for å snakke negativt om Pfizer-vaksine: - Det er patetisk

- Håper at alle som ønsker seg mer informasjon om virus og vaksinering oppsøker troverdige kilder, og styrer unna hva naboen mener på Facebook

Flere franske sosiale medier-profiler melder om at de har blitt kontaktet av et kommunikasjonsbyrå som har tilbudt de penger for å spre negativ omtale om Pfizer-vaksinen. Det er Reuters som først omtaler saken.

Selskapet har også forsøkt å få influensere innenfor biologi og helse med på laget.

Les også: 24 kommuner får færre ekstradoser

- Anonym aktør

Youtuberen bak kontoen DirtyBiology, Leo Grasset, står frem og informerer sine følgere om at han har blitt tilbudt penger fra en anonym aktør hvis han kritiserer vaksinen på kanalen hans.

- Jeg har mottatt et tilbud om betalt partnerskap hvor jeg får penger hvis jeg omtaler vaksinen Pfizer negativt i en video. Aktøren har et stort budsjett, men ønsker å forbli anonym. Hvis du ser dette i en video på internett, vet du at dette er kjøpt og betalt, sier Grasset.

Olivier Veran, den franske helseministeren, går hardt ut mot forsøket.

- Det er patetisk, det er farlig, det er uansvarlig og det fungerer ikke, sa han.

- Styr unna hva naboen mener på Facebook

Pfizer Norge har så langt ikke sett spor av en slik kampanje i Norge.

- Men vi ser dessverre en del eksempler på at det kan være mer fristende å dele lettvinte antagelser på sosiale medier enn å sette seg inn i kompliserte fakta basert på vitenskap. Kildekritikk er viktigere enn noensinne nå, og jeg håper at alle som ønsker seg mer informasjon om virus og vaksinering oppsøker troverdige kilder, og styrer unna hva naboen mener på Facebook, sier kommunikasjonssjef for Pfizer i Norge, Joachim Henriksen i en samtale med Nettavisen.

Mistenker russisk aktør

Franskmenn er kjent for å være skeptiske til vaksiner. I oktober 2020 utførte Ipsos en studie hvor de målte holdninger til COVID-19 vaksinen. Der ble deltakerne blant annet spurt om de ville tatt en COVID-19 vaksine hvis den var tilgjengelig i dag. Det var kun 54 prosent av franskmennene som var enig i denne påstanden.

Kommunikasjonsbyrået og henvendelsene har for øyeblikket ikke blitt sporet opp. De har selv hevdet at de er et London-basert byrå, men noen detaljer tyder på at byrået virkelig befinner seg i Russland.

Dagbladet melder om at den nå slettede LinkedIn-profilen til administrerende direktør for selskapet hadde oppgitt at selskapet holder til i Moskva. I tillegg minner henvendelsene influenserne har fått fra kommunikasjonsbyrået om den offisielle Twitter-profilen til Sputnik V-vaksinen. Dette er Russlands vaksinesatsning.

l en EU-rapport kommer det fram at Russland og Kina har gjennomført flere forsøk på å sverte vestlige COVID-19 vaksiner og spre desinformasjon. Studien sier landene har med hjelp av statlige medier publisert falsk informasjon på mange forskjellige språk både for å undergrave vestlige vaksiner og promotere sine egne som overlegne. Dette meldte Reuters om i april.

Les også: Mexico sier Russland sliter med å produsere nok vaksiner til andre dose