Nettavisen har tidligere omtalt influenser-avtalen hvor Oslo kommune kjøper klimaskryt av blant annet Paradise Hotel-deltager Martine Lunde og influenser Herman Dahl.

Totalt skal det gå omtrent 800.000 kroner til Herman Dahls produksjon av YouTube-filmer og Instagram-innlegg. Mange av innleggene er allerede publisert.

– Konseptet handler om at youtuberen Herman Dahl skal bli grønn, og med seg på veien får han med seg tre bidragsytere som skal hjelpe hverandre i å bli grønnere, forklarte Martine Lunde til Nettavisen Økonomi.

Ifølge Oslo kommune handler dette om å nå frem til ungdom og motivere til klimavennlige valg i et år hvor Oslo er kåret til Europas miljøhovedstad.

Ride dicks. Not cars.

I en av videoene youtuberen har laget for Oslo kommune fremhever han Greta Thunberg og dekker skolestreiken i Oslo. Med slagordet «Ride dicks. Not cars.» er han tydelig på at folk bør tenke på klimaet.

Han fremhever også i videoen en egen plakat hvor noen har skrevet «Erna. The earth is hotter than your boyfriend.» (Se bilde)

På slutten av videoen sier Herman Dahl:

– Streiken var fet. Og i Oslo er vi jo generelt ganske flinke på dette med miljø. Vi har tross alt vunnet europeisk miljøhovedstad for 2019 ... vi må gjøre mer, og forhåpentligvis få med oss politikerne på det.

Dahl har også produsert videoer hvor han beskriver hvordan folk kan bli mer miljøvennlige, for eksempel gjennom ombruk av klær. Selv har Herman Dahl imidlertid ikke alltid opptrådt mest klimavennlig.

Tilsvarer ti år med bilkjøring

De siste 12 månedene har Dahl reist til både Florida, Australia, Vietnam, Indonesia og Singapore. Alle turene har han dokumentert flittig på Instagram og YouTube. Indonesia og Singapore var én flyreise.

Nettavisen har ved hjelp av kalkulatoren til MyClimate regnet ut Co2-utslippene for Herman Dahls reiser.

Totalt har Dahl gjennom sine tre flyreiser tur/retur Florida, Australia og Vietnam reist 31.806 kilometer med fly. Det utgjør totalt 12,6 tonn med Co2.

En gjennomsnittlig bensinbil slipper ut 98 gram Co2 per kilometer, og ifølge SSB er gjennomsnittlig kjørelengde per år 12.140 kilometer.

Det betyr at hans flyturer tilsvarer en gjennomsnittlig nordmanns kjøring av bensinbil i 10 år.

I regnestykket har Nettavisen forutsatt at Dahl reiste med økonomiklasse. Det gjorde han ikke på alle turer. Ifølge videoen «Flyr første klasse!» viste han mye glede ved å bli tildelt plass helt fremst i flyet. Ifølge selskapet KLM har de ikke første klasse på denne type flyvninger, og det er business class Dahl flyr i videoen.

Vil ikke svare

Nettavisen sendte en henvendelse via hans managerselskap Splay. Kommunikasjonsrådgiver Thea Winger forklarer i en e-post at dette var ikke fem turer, men tre.

– Både Florida-turen og Australia-turen var begge språkreiser med EF, skriver hun.

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med influenseren. Først i juni, og deretter i forbindelse med denne saken.

Første gang ble ikke henvendelsen besvart, og nylig ble det henvist til at Dahl er på språkreise. Samtidig som Nettavisen mottok beskjed om at han ikke hadde anledning til å kommentere saken, publiserte han en ny video på YouTube med tittelen «Hva er i boksen? Feat. Askeladden».

– Herman er for tiden på språkreise, og er ikke tilgjengelig for kommentar før skolestart, skrev Winger til Nettavisen.