*Nettavisen* Økonomi.

Ingeborg Sørensen dømt til fengsel

Foto: (Kjetil Mæland, Nettavisen)

Ingeborg Sørensen er dømt til 21 dagers fengsel for trygdesvindel.

21.12.12 15:32

Oslo tingrett har dømt tidligere Miss Norge og Playboy-modell Ingeborg Sørensen til 21 dagers fengsel for å ha svindlet NAV for 105.698 kroner.

- Jeg vil bruke romjulen til nærmere å vurdere premissene i dommen, før vi avgjør ankespørsmålet, sier Sørensens advokat Ola Lunde til Nettavisen.

«Ingeborg Sørensen skal dømmes for ett grovt bedrageri stort kr. 105 698 samt for å ha avgitt falsk forklaring til offentlig myndighet. Allmennpreventive hensyn tilsier en streng reaksjon i tilfeller av trygdebedrageri; det følger av Rt. 2008 s. 1386 at for beløp over Folketrygdens grunnbeløp, er ubetinget fengsel normalreaksjonen. Beløpets størrelse tilsier som utgangspunkt en straff noe over minste fengselsstraff i Sørensens tilfelle» skriver tingretten.

Feilinformert
Ingeborg Sørensen var først tiltalt for å ha svindlet NAV for cirka 160.000 kroner i 2009 og 2010. Under rettsforhandlingene innrømmet NAV å ha feilinformert Sørensen i april 2010. Av den grunn ble tiltalen kuttet til bare å gjelde forholdene som skjedde før det tidspunktet.

Ingeborg Sørensen har hele tiden hevdet at hun informerte NAV løpende om sine inntekter fra slankekampanje samtidig som hun mottok støtte fra NAV. Sørensen hevdet at hun hele tiden har utfylt meldekortene slik hun fikk beskjed om fra NAV.

NAV innrømmet i tingretten at Sørensen ble feilinformert. Av den grunn ble tiltalen også kuttet til bare å gjelde forhold før april 2010.

Tror ikke Sørensen
Tingretten tror ikke Sørensen på at hun informerte NAV da hun inngikk avtale med Noka AS om å fronte Nokadietten i 2009.

Sørensen hevdet at hun fikk beskjed av NAV at hun kunne jobbe i inntil fire timer hver uke uten at det skulle få innvirkning på hennes støtte fra NAV, og at hun ikke trengte å føre opp inntekten fra Noka.

I tingretten innrømmet NAV altså å ha feilinformert Sørensen om dette, men at dette var en overgangsregel som ikke ble tatt i bruk før i mars 2010. Tingretten legger til grunn at Sørensen ikke kan ha blitt feilinformert om denne regelen før i april 2010 og har derfor dømt henne for pengene hun mottok før dette tidspunktet.

Ikke feilinformert
«Da Sørensen skal ha snakket med NAV på telefon i 2009, fantes ingen slik regel. Overgangsregelen som (NAV) feilaktig refererte til i 2010, ble først vedtatt mot slutten av 2009. Retten finner det høyst usannsynlig at en ansatt ved NAV skal ha funnet opp en regel på egen hånd som ikke eksisterte ellers i regelverket, og forklart denne videre til en bruker som gjeldende rett.» skriver tingretten.

«Etter en helhetsvurdering av det ovennevnte har retten kommet til at det er bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at Sørensen ikke fikk informasjon fra NAV våren 2009 som gikk ut på at avtalen hennes med NOKA AS var kompatibel med 100 % rehabiliteringspenger, slik at inntekten ikke var nødvendig å melde til NAV» står det videre i dommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag