Gå til sidens hovedinnhold

Ingen advarsler fra Gjedrem

Sentralbanksjef Svein Gjedrem advarer ikke lenger politikerne mot å bruke penger.

Bare noen dager før trontaledebatten og statsbudsjettet sier sentralbanksjefen ifølge NTB at det "vil komme små impulser fra offentlig sektor i inneværende år mens offentlig forbruk vokste kraftig i 2002".

I en tale i Svolvær torsdag fulgte sentralbanksjefen opp de synspunktene hans nestkommanderende, Jarle Bergo, la fram i Bodø i forrige uke.

- Bedriftene og offentlig sektors evne til å drive veksten er svekket, sa Gjedrem som mente det først og fremst var det private forbruket som nå bidrar positivt.

Dermed signaliserer Norges Bank for første gang på flere tiår at økt privat forbruk kan bidra positivt til å få hjulene i gang igjen i Norge.

- En mer balansert vekst kunne vært ønskelig, men husholdningene har de siste årene styrket sin økonomiske stilling på bekostning av bedriftene og offentlige virksomheter, sa Gjedrem.

Ingen invitasjon

Gjedrem og Bergos taler inneholder verken advarsler eller oppfordringer til Stortingets finanspolitikere, men det nye bildet av den økonomiske situasjonen som nå tegnes gjør det lettere enn tidligere å forsvare økt bruk av oljepenger i 2004.

- Offentlige virksomheter har hatt begrenset mulighet til å øke tjenesteproduksjonen fordi lønningene har steget. Enkelte kommuner og andre offentlige virksomheter har redusert antallet ansatte, sa Gjedrem på næringslivsseminaret i Svolvær.

Sentralbanksjefen er helt klar på at den sterke lønnsveksten ved oppgjøret i fjor må bære en betydelig del av skylden for de problemer norsk økonomi sliter med i dag.

Men virkningene er blitt en annen enn hovedstyret i Norges Bank fryktet fordi internasjonal nedgang og sterk krone sammen med økonomisk disiplin i offentlig sektor ikke har gitt den overoppheting av økonomien alle snakket om for ett år siden.

Det er ingen dristig spekulasjon at statsbudsjettet for 2004 vil måtte bruke mer oljepenger enn i noe tidligere budsjett for å få endene til å møtes.

Reklame

Hev smaken på grillmaten med disse deilige sausene