*Nettavisen* Økonomi.

Ingen FM-radio i 2014

Dagens FM-nett for radiosendinger kommer til å være dødt om sju år. Har du ikke en DAB-radio da, kan du glemme å motta norske sendinger.

19.12.05 10:30

Arbeidsgruppen for digitalradio i Norge anbefaler år 2014 som tidspunkt for slukking av radio på FM-nettet, skriver Kampanje.

Arbeidsgruppen mener DAB er den klart mest fleksible og økonomiske hovedplattformen for digitalradio i Norge for å gi kringkasterne nødvendig forutsigbarhet og unngå store kostnader med lang dobbeltdistribusjon. Gruppen er oppnevnt av Kultur- og kirkedepartementet via Medietilsynet, og avga sin rapport til statsråd Trond Giske mandag formiddag.

DAB er en forutsetning
Arbeidsgruppen mener videre at digital radio er en forutsetning for å opprettholde radioens posisjon i konkurransen mot andre medier, gi gode betingelser for allmennkringkasting og et økt innholdstilbud til befolkningen.

I tillegg så er FM-nettet nå fullt og digitale sendinger vil gi plass til flere kanaler, nytt tilleggsinnhold og nye tjenester. Arbeidsgruppen mener at digital radio gir et større mangfold og økt konkurranse og at digital radio er nødvendig for å fange opp nye individuelle brukermønstre, i konkurranse mot andre digitale informasjons- og underholdningstilbud.

FM-nettet er nedslitt
- Det er nødvendig å skifte ut store deler av FM-senderne de nærmeste årene, på grunn av slitasje og elde. Det vil da være et fornuftig valg for kringkasterne såvel som samfunnsøkonomisk å satse på digital teknologi nå, i stedet for en lang periode med nye FM-sendere. Investering i begge teknologier kan ikke forsvares økonomisk, skriver Medietilsynet i en melding.

Arbeidsgruppen mener videre at det bare er kringkasting over bakkesendernett som kan gi universell og fri tilgjengelighet og full mobil dekning. Andre plattformer vil komplettere DAB og sammen utgjøre digital radiodistribusjon.

- Det vil påløpe betydelige kostnader til dobbeltdistribusjon over flere år. Kringkasterne må derfor ha forutsigbarhet og lange konsesjonsperioder slik at det gir reelle muligheter for et vellykket teknologiskifte, heter det.

Nettet bør fjernes i 2014
Arbeidsgruppen mener myndighetene i samråd med aktørene må beslutte et fast tidspunkt for slukking av de analoge radiosendingene. Konkret mener arbeidsgruppen at kringkasternes ønske om slukking innen 2014 vil være forsvarlig.

Uten et avklart tidspunkt vil digitaliseringen gå mye senere og kostnadene med parallelldistribusjon bli uforsvarlig høye. Kringkasterne har for øvrig selv ansvaret for utbyggingstempoet.

HTML EMBED

NRK skal drive utviklingen
Hovedlinjer i forslaget om utbyggingen av DAB-nettet er at DAB-dekningen innen 2006 er på på 80 prosent og at NRK innen 2007 slukker og flytter sine analoge nisjekanaler. Gruppen mener videre at man innen 2009 bør få en politisk beslutning om å slukke FM-distribusjon i 2014.

I 2012 mener gruppen at DAB bør være fullt utbygd.

DAB-arbeidsgruppen har bestått av representanter fra Medietilsynet, kringkastingsaktører (NRK, P4, Kanal 24, Norsk lokalradioforbund og Radio 2 Digital), nettleverandører og bransjeorganisasjoner i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag