Gå til sidens hovedinnhold

Ingen ny matstreik

Transportarbeiderne har stemt ja til avtalen med Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH). Dermed blir det ingen ny runde med transportstreik og tomme butikkhyller.

Den fem uker lange transportstreiken ble avsluttet 24. mai etter en avtale mellom partene. Transportleer Per Østvold er blitt kritisert for avtalen han og LO-leder Gerd-Liv Valla forhandlet frem med HSH. Flere av de streikenende har uttrykt misnøye med kompromisset, som de oppfattet som et nederlag. Tre av ni medlemmer av transportarbeidernes forhandlingsutvalg stemte nei til avtalen.

Det har derfor vært knyttet stor spenning til avstemningen, som ble avsluttet på tirsdag. Resultatene skal offentliggjøres senere i dag, men kilder Dagens Næringsliv har vært i kontakt med, kan opplyse om at det ikke ble flertall for ny streik i noen av de tre forbundene Transportarbeiderforbundet, Yrkestrafikkforbundet og Prifo.

- Det har vært stor deltakelse i avstemningen, og det ble et klart ja-resultat, sier en av avisens kilder.

Kompromisset mellom partene endte med at arbeidsgiverne gikk med på å betale 2000 kroner per ansatt til et fond som skal styrke oppslutningen om fagbevegelsen.

Da Per Østvold, Gerd-Liv-Valla og forhandlingsleder Lars M. Johnsen i Transport natt til mandag 25. mai hadde forhandlet frem avtalen med HSH, var beløpet opprinnelig lavere. Deres eget forhandlingsutvalg nektet imidlertid å godta avtalen. HSH var på det tidspunktet så ivrig etter å få slutt på streiken at de gikk med på å øke beløpet med 30 prosent.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger