*Nettavisen* Økonomi.

Ingen vei utenom på Wall Street

Oljeprisen har hele uken holdt Wall Street i et jerngrep. Og selv om prisen sank noe fredag, klarte ikke de store indeksene å rive seg løs.

27.08.05 00:27

Selv om oljeprisen falt over én dollar, gjorde ikke det dagen bedre på USA-børsen.

Markedsaktørene er fortsatt så bekymret for forbrukernes synkende tillit til økonomien at det kraftige prisfallet ikke beroliget noen.

Et fat råolje endte i dag på 66,13, en nedgang på hele 1,36 dollar fra i går. Prisfallet kom etter at det ble klart at orkanen Katrina ikke ville ramme amerikanske oljeraffinerier i Mexicogulfen.

Synkende tillit
Ingen tror imidlertid at oljeprisen vil falle særlig mer. At markedet generelt vil falle, er flere trygge på.

- Akkurat nå, på kort sikt, vil markedet trolig fortsette på denne linja, så sant ikke denne motvinden stilner, sier Arthur Hogan, markedsanalytiker i Jefferies & Co til AP.

Indeksen for forbrukertillit fra University of Michigan viste et fall i august. Indeksen endte på 89,1. I juli lå indeksen på 96,5 og økonomene hadde forventet at den ville ende på 92,5 for august.

Enkelte analytikere mener fallet ikke er uventet, på grunn av høye energipriser som spiser seg inn i forbrukernes budsjetter.

Investorene likte heller ikke kommentarene fra sentralbanksjef Alan Greenspan, som bekymrer seg om stigende boligpriser, budsjettunderskudd og vanskelige framtidige forhandlinger om handelsavtaler med andre land.

Nøkkeltallene
Industri-indeksen Dow Jones falt med 0,51 prosent eller 53,34 poeng til 10.397,29 poeng, det laveste nivået på sju uker.

Den bredere Standard & Poor’s 500-indeksen falt med 7,29 poeng eller 0,6 prosent, til 1205,10, og teknologi-indeksen Nasdag endte ned 0,64 prosent eller 13,60 til 2120,77.

Dow Jones falt med 1,53 prosent denne uken, mens S & P 500 falt med 1,2 prosent. Nasdaq falt minst av de tre, bare 0,69 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag