*Nettavisen* Økonomi.

Ingvild Kjerkol (Ap) ble nektet adgang: Forskjellsbehandling av politiske partier, sier Aps ordførerkandidat

 

FORSKJELLSBEHANDLET: Da Ingvild Kjerkol besøkte Leka kommune i Trøndelag ble hun av rådmannen nektet å besøke kommunelegen.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Arbeiderpartiet hevder seg forskjellsbehandlet av administrativt ansatte i kommune. Ordfører mener det hele er en misforståelse.

27.08.19 17:18

TRONDHEIM (Nettavisen Økonomi): Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne, Ingvild Kjerkol, var i i januar på besøk i Leka kommune i Namdalen i Trøndelag. Der ble et planlagt besøk hos kommunelegen avlyst fordi rådmannen nektet legen å bruke arbeidstiden på politikk.

Da Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, i forrige uke besøkte den samme kommunen ble hun tatt imot med åpne armer. Saken ble først omtalt i Namdalsavisa (bak betalingsmur).

Aldri opplevd lignende

Ingvild Kjerkol sier til Nettavisen Økonomi at besøket var planlagt i god til på forhånd, og at de mente det var viktig å snakke med kommunelegen om behovet for en fast stasjonert lege og ambulanse.

- Like før møtet skulle starte fikk vi beskjed om at rådmannen har nektet kommunelegen å møte oss i arbeidstiden, sier Kjerkol.

Klikk på bildet for å forstørre.  

REAGERER: Ingvild Kjerkol vil ikke spekulere å årsaker eller konsekvenser, men registrerer at Arbeiderpartiet og Senterpartiet blir behandlet ulikt.  Foto: FOTO: NTB Scanpix

Årsaken skal være at rådmannen nektet kommunelegen å bruke arbeidstid til å møte politikerne. Rådmannen begrunnet ifølge Kjerkol, avgjørelsen med at det ikke var ønskelig at legen skulle blande seg inn i valgkampen. Kjerkol reagerer på rådmannens argument.

- Dette besøket var i januar, så det var på ingen måte midt i valgkampen. Jeg synes uansett ikke det er et godt poeng. Det er viktig at politikere får ha nyttige møter når vi er på reise, slik at vi får innsikt i viktige saker og problemstillinger på de stedene vi besøker, jeg forstår ikke denne holdningen, sier hun.

Kjerkol legger til at de tillitsvalgte likevel møtte Kjerkol på et annet sted etter endt arbeidstid, og at de gav god innsikt i utfordringene i den lille kommunen. På spørsmål om det kan være politiske motiv bak handlingen svarer Kjerkol følgende.

- Hvorfor det skjedde må ordfører svare på. Jeg registrerer bare at Arnstad ble tatt imot med åpne armer, og det synes jeg er veldig bra. Å kjenne lokale forhold er viktig for den jobben vi stortingsrepresentanter skal gjøre.

Ordfører i Leka kommune, Per Helge Johansen (Sp) bekrefter at Marit Arnstad var på besøk i Leka, også på Leka Helsetun.

- Vi hadde en veldig fin dag med Marit Arnstad på Leka. Det er viktig at stortingspolitikere kommer til oss for å høre hva som opptar oss i distriktene. På helsetunet satte vi oss ned for en kaffe og snakket med de som var der. Det var en hyggelig samtale om løst og fast, og et positivt besøk, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.  

KONSTRUERT: Ordfører i Leka kommune Per Helge Johansen mener saken er konstruert. Foto: FOTO: Leka kommune

På spørsmål om hvorfor Ingvild Kjerkol ikke fikk det samme tilbudet svarer ordføreren at han ikke forstår problemstillingen.

- Det er ingen som har nektet Kjerkol å besøke helsetunet. Der bor det innbyggere som kan snakke med hvem de vil, det er ingen begrensning på det. Når det gjelder besøket med legen så kjenner jeg ikke til detaljene rundt det, men det jeg kan si er at legene her har det travelt, og kan da ikke forventes å prioritere oppgaver som ikke er en del av arbeidsinstruksen, sier han.

Johansen sier han ikke var klar over at Kjerkol skulle komme på besøk, og har en enkel løsning på problemet før neste visitt.

- Ta kontakt med meg til neste gang, så skal jeg garantere like betingelser, sier han.

Forskjellsbehandling

Elisabeth Helmersen, arbeiderpartiets ordførerkandidat i Leka kommune reagerer på det som har skjedd.

- Jeg mener de politiske partiene må behandles likt, uavhengig av hvilket parti som sitter med ordføreren, sier hun.

Helmersen mener saken viser en helt tydelig forskjellsbehandling av Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

- Det er bra at Marit Arnstad kommer på besøk og får innblikk i det som skjer her, jeg mener sentrale politikere må tas imot med åpne armer, det er ikke det jeg reagerer på. Det som er saken her er at politikere fra ulike partier behandles forskjellig, sier hun.

Hverken Helmersen eller Kjerkol ønsker å spekulere i eventuelle konsekvenser av forskjellsbehandlingen, men Helmersen sier at det på generelt grunnlag er viktig at man i distriktene er åpne og imøtekommende og flinke til å få fram sine saker til de nasjonale politikerne, uavhengig av parti.

Rådmann i Leka, Solveig Slyngstad, har ikke besvart Nettavisens henvendelser tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag