*Nettavisen* Økonomi.

Inkasso-boom blant unge menn

Ola og Kari sliter med regningene, og verst er unge menn. Nå viser tall at størrelsen på inkassokravene øker voldsomt.

11.12.03 08:53

Størrelsen på inkassokrav som sendes domstolene øker voldsomt. På ett år har hvert inkassokrav mot enkeltpersoner økt fra 11.600 kroner til 18.000 kroner i gjennomsnitt, viser tall fra CreditInform.

Det er en vekst på formidable 54 prosent i størrelsen på kravene for perioden januar til september i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Unge menn er verst
De dårligste betalerne er unge menn. Mens kvinner står for 24 prosent av utestående beløp, er menn desidert verst med 76 prosent av kravene om rettslig inkasso mot seg.

– Eldre folk har en mer fornuftig pengebruk enn yngre. Yngre folk og spesielt menn betaler med kort, de kjøper forbruksvarer på kreditt og mange er dårlige betalere, sier administrerende direktør Lars Carlsson i CreditInform til nyhetsbyrået Newswire.

– Godt voksne har som filosofi at man først bruker penger når man har dem. Yngre har ikke det samme forholdet til penger, og overtrekker gjerne kontoen uten å blunke.

Mange sliter med økonomien
Carlsson tror også vanskene i norsk økonomi i første halvår har slått ut for fullt i folks privatøkonomi. Resultatet er at mange får problemer med å betale store regninger og faste forpliktelser som bolig- og billån.

Det er en nedgang i tallet på inkassokrav for alle aldersgrupper og begge kjønn, men nedgangen er størst for de eldste. I gruppen menn og kvinner over 60 år er nedgangen på over 50 prosent.

Totalt var det i årets ni første måneder registrert 68.235 rettslige inkassokrav, mot 89.730 på samme tid i fjor.

Høyest i Nord-Trønderlag
Nord-Trøndelag har det høyeste snittet på inkassokrav med 24.847 kroner per sak, fulgt av Oslo, Aust-Agder og Akershus.

Økningen i størrelsen på inkassokravene er imidlertid størst i Hedmark, fulgt av Telemark og Buskerud.

Det ble i perioden januar til september i år oversendt inkassokrav på 1,2 milliarder kroner til rettsapparatet, nesten 200 millioner kroner mer enn i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag