Gå til sidens hovedinnhold

Inkassobransjen evner ikke å leve etter eksisterende regelverk

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er en tidligere inkassomedarbeider med bevilling fra finanstilsynet. Jeg har sluttet i inkassobransjen for 2 år siden av samvittighetsgrunner og jobber nå for en total endring i alt som har med inkasso å gjøre i Norge. Forrige uke gikk finansministeren ut og mente at det gikk så bra i norsk økonomi og at folk flest hadde det veldig bra. Jeg har derfor lyst å dele noen tall.

Inkassostatistikk for Norge tilbake til 2010, viser at vi i 2018 nådde like mange saker første halvår som vi hadde i 2010. Vi vil nå 10 000 000 inkassosaker i 2018 på en voksen befolkning på litt over 4 mill mennesker. Barn under 18 holdes utenfor her.

La oss sammenlikne med Sverige, ett land dobbelt så stor som oss i folketall. Svenskene har "kun" 7,85 mill saker og kurven i antall saker er relativt flat. Her i Norge så skyter den i været år etter år. Så ser vi til Finland, der det er anslått mellom 2,8-3 mill saker totalt der ila 2018.

En artikkel viser til at nordmenns gjeld har økt med noen milliarder. Sett dette sammen med manglende reallønnsvekst, bompenger, strøm, mat og drivstoff så bygger det opp til en perfekt storm. Det er lite realistisk å tro at vi får lønnsvekst som står i stil til de årlige økningene i levekostnadene. Da snakker vi om 10 % lønnsvekst minst og det kommer ikke NHO og arbeidsgiverne til å gå med på.

Vi kommer ikke utenom en stor betalingsmislighold i årene som kommer og da er der viktig å ha en inkassobransje som bidrar til å finne løsninger og hindre mislighold. Det må bli slutt på industrialisering av gjeld.

Regjeringen har begynt med en revideringsprossess av inkassoloven, men dette er ikke nok. Vi trenger en kreditthåndteringslov som tar for seg hele verdikjeden. Dette er en lang prosess og vi trenger derfor umiddelbare hastetiltak for den enorme veksten i antall inkassosaker. Det er en vekst på 700 000 saker fra samme tid i fjor.

Tall fra Bård Bratsberg i Kredinor viser at 95 % av alle sakene er under 50 000 kr og 67 % av antall saker er småkrav under 2500 kr. Er forbrukslån da problemet i Norge? Nei! Problemet er industrialisering av småkrav som påføres uforholdsmessig høye kostnader i inkassoprossessen. Deres program bidrar til å latterliggjøre mennesker i stor nød og jeg ønsker derfor deres kommentarer til tallene jeg nå sender.

Spesielt tall fra Sverige og Finland sammenliknet med den ville veksten i norsk inkasso. I Finland er det vedtatt en endelig foreldelse av gjeld på 15 år, etter dette kan ikke foreldelsen avbrytes noe mer. Liknende prosess er satt i gang i Sverige. Både Sverige og Finland har vesentlig lavere salær enn Norge.

Inkassobransjen har meget sterke egeninteresser i kravene tross av at inkassoloven og dets forarbeide stiller meget strenge krav til inkassators uavhengighet. Av tilsynene som finanstilsynet avholder, samt at de faktisk gikk ut å ba om en lovrevisjon i fjor sier det meste.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere