I fjor skrev Nettavisen Økonomi at alle de over 500 ansatte i inkassoselskapet Kredinor fikk 116.000 kroner hver i bonusutbetaling etter et heidundrende 2018. Bonusen for 2017 var på 88.000 kroner.

Les mer: Inkassoselskap gir alle ansatte 116.000 hver i bonus

I år fikk Kredinor-ansatte, til tross for koronakrise og trange tider, utbetalt 36.274 kroner i bonus. Bonusavtalen går ut på at deler av overskuddet fra fjoråret skal deles likt mellom alle ansatte, en ordning inkassoselskapet har hatt siden 1980-årene.

Inkassoselskapet krever inn penger fra nordmenn, både privatpersoner og bedrifter, på vegne av kunder i norsk næringsliv og offentlig sektor. Ifølge informasjonen på Kredinors egne sider, følger selskapet opp nærmere 2,3 millioner saker i år til en verdi av 23 milliarder kroner i innbetaling.

Les også: Pengeinnkreverne tjener milliarder, men nå kan det bli stopp for inkassogrådighet

Vurderte å trekke bonusen

Markedssjef Ingjerd Thurmer i Kredinor opplyser til Nettavisen Økonomi at det ikke var noen selvfølge at de ansatte også i år skulle få den tradisjonsrike bonusutbetalingen.

– Vi i Kredinor har nøye vurdert for og mot overskuddsbetaling i den krevende tiden vi går inn i med inntektsnedgang, som følge av myndighetspålagte prisreduksjoner på våre tjenester. Det er også en krevende tid fordi vi vet at mange sliter økonomisk, og vi strekker oss langt for å finne gode løsninger for den enkelte, skriver Thurmer i en e-post.

Kredinor-styret kom likevel frem til at bonusordningen var et incentiv og en viktig motivasjonsfaktor for de ansatte, som har en gjennomsnittlig lønn på rundt 400.000 kroner i året.

– Var det slik at de ansatte skulle fått en bonus tilsvarende 2019-bonusen på rundt 116.000 kroner, men at dere har endret denne av hensyn til den økonomiske situasjonen?

– Nei, bonus er individuelt fra år til år, og den vi fikk utbetalt nå ble beregnet ut fra resultatet for 2019, skriver markedssjef Thurmer.

Les mer: Nå skal de endre inkassobransjen: Varsler massive oppsigelser

Les mer: Langer ut mot ny inkassolov: - Utviklingen går i helt feil retning

Bonuser på 100.000 ikke den nye normalen

Mange hevet øyenbrynene da inkassoselskapet betalte ut 116.000 kroner til alle ansatte i bonus i fjor. Ifølge Thurmer var det ekstraordinære omstendigheter som bidro til at de ansatte fikk en bonus verdt mer enn 25 prosent av en normal årslønn i selskapet.

– Jeg vil vel si at det var et unntaksår resultatmessig fordi vi hadde fått inn noen nye store kunder vi klarte å hente inn mye penger til. Det bidro til et høyere resultat for oss enn tidligere, og dermed ble andelen satt av til overskuddsdeling også høyere, skriver markedssjefen, og legger til:

– Det er viktig for oss å understreke hvor høyt vi verdsetter alle ansatte, gjennom å dele overskudd de årene det er mulig. Vi er ikke lønnsledende i vår bransje, og av den grunn kan overskuddsdeling gi et kjærkomment tillegg til den ordinære lønnen.

I et brev til Kredinors kunder skriver administrerende direktør Tor Berntsen at inkassoselskapet klar over hvordan økonomien til både privatpersoner og bedriftene blir påvirket voldsomt av korona-krisen.

– Mange mennesker havner fullstendig uforskyldt i en situasjon hvor inntektene deres over natten reduseres vesentlig, og som fører til at de ikke klarer å betale det de skylder, skriver Berntsen, som understreker at Kredinor strekker seg langt for å bidra til betalingsavtaler, utsettelser og ordninger.

Les mer: Nordmenn på verdenstoppen i gjeld: - Skulle bare mangle

Les også: Inkassosjefen forsvarer skyhøye salær