Grindland har flere ganger advart om utviklingen i inkassosaker og mislighold, senest i mai.

– Det er en giftig cocktail, der renteøkningene er blandet med skyhøye strømregninger, høye matpriser, og høye bensinpriser. Jeg tror ikke politikerne skjønner alvoret i hvor mange familier som er på vei utfor stupet, sa blant annet Grindland for to måneder siden.

Og verre blir det. Prisstigningen har ikke vært så høy siden slutten av 80-tallet. Norges Bank varsler flere renteøkninger fremover, og matvareprisene steg kraftig nå 1. juli. Utviklingen Grindland har advart om, ser ut til å være en realitet.

Les også: Ingolf (28) sluttet å åpne regningene. Får sjokk når han ser hvor mye han skylder

Tøft for lavtlønnede

– Vi har allerede begynt å se en økning i inkassosaker, og vi har aldri fått inn så mange saker som nå. De som rammes hardest, er de lavtlønnede, som minstepensjonister, trygdede og studenter. Det er der vi ser økningen av inkassosaker.

– De høye strømprisene vil også gjøre store innhugg hos småbarnsfamilier. Her ser vi også en økning i inkassosaker. Småbarnsfamilier har mange utgifter knyttet til barna og andre ting, sier Grindland.

Han poengterer at det aldri har skjedd tidligere den blandingen vi nå ser av skyhøye strømpriser og skyhøye drivstoffpriser og renteøkninger. De kommer samtidig.

– Dette gjør at vi får en kjempesmell uten like utover høsten og neste år, frykter Grindland.

Opp mot 10 millioner

– Hva ligger de typiske inkassokravene på?

– Vi har store aktører som kommer med store krav opp mot 8-10 millioner per sak. Gjennomsnittet ligger kanskje rundt 4000-5000 kroner.

Inkassotoppen frykter utviklingen. Tall fra Finanstilsynet viser 6,25 millioner saker for hele inkassobransjen.

– Jeg tror vi kommer til runde en million mer saker for hele bransjen. Det er ikke unaturlig, frykter Grindland.

Han konstaterer at husholdninger misligholder regningene i større grad enn tidligere. Bolig er for de aller fleste av oss den største kostnaden vi har, og økte renter merkes direkte på lommeboken. Et lån på 3 millioner kroner vil bli flere titusener dyrere i året fra 2021 til 2023. Renten kan havne opp mot 5 prosent.

Les også: Kjempesmell for alle med lån: Mange aner ikke hva det vil bety

Tvangssalg

– Dette kan føre til at flere misligholder lånene, og man kan kanskje få flere tvangssalg.

– En økning på 1 prosentpoeng i rentene vil mest sannsynligvis gjøre at flere av de som sliter fra før, har lite buffer for uforutsette endringer. De kan få problemer med å betjene både huslån og studielån, advarer Grindland.

Inkassotoppen sier at skyhøye strømregninger går ut over den totale privatøkonomien. Ifølge Grindland ber stadig flere privatpersoner om avdragsplaner fra inkassoselskapeme. Mange skyldnere kontakter NAV for få råd og er bekymret for sin personlige økonomi.

– Det er de med små marginer som rammes hardest. Det er lite som tilsier at energiprisene faller tilbake. Både drivstoffprisene og matvareprisene forventes å bli høye fremover, tror Grindland.

Les også: Jeg hadde vært flau om jeg var direktør i et inkassobyrå

Prioriterer strømmen

– Hva sier de som har fått problemer?

– Det mange sier når de tar kontakt med oss, er at de har havnet på etterskudd med strømmen. De har betalt strømregningen på bekostning av andre utgifter.

– Hvilke saker går til inkasso?

– Typiske saker er netthandel der man får med seg en faktura, men også faktura til barnehage og diverse andre bransjer.

– Vi merker også en økning av inkassosaker fra nye personer som aldri før har vært registrert hos oss. Den stygge utviklingen skyldes at folk som vanligvis betaler regningene sine, nå havner til inkasso, svarer Grindland.