Se videoen under for å høre hva som er siste frist hos Posten:

ALNABRU, OSLO (Nettavisen Økonomi.): - Vi anbefaler alle å være ute i god tid, men vi gjør så godt vi kan, og de siste årene har vi fått ut alle pakkene selv om de er sendt ganske rett før jul, sier Tone Wille, konsernsjef i Posten, til Nettavisen.

Da Nettavisen møtte henne på sentrallageret til Posten på Alnabru i Oslo i slutten av november, var hun klar på at de gjør det de kan for at alle pakkene skal komme fram i tide.

Alle kan imidlertid ikke sende pakkene rett før jul - etter fristen 16. desember - og forvente at mottakeren har fått julegavene innen julaften.

Også Postnord har satt en frist.

- Send julegavene innen 17. desember klokken 16, for å være sikret at pakkene kommer fram til jul, sier Haakon Nikolai Olsen, pressesjef i Postnord, til Nettavisen.

Les også: Homofil julenisse hylles over hele verden: – Hvordan hadde det blitt mottatt her?

Store pakkevolum

Både Posten og Postnord opplever store pakkevolum i tiden før jul. Det tar av når Black Week kjøres i gang i slutten av november.

- Vi har økt den totale kapasiteten med 30 prosent i forkant av årets høysesong. Vi er godt forberedt, sier Olsen.

Han forteller at de hadde en økning på 43 prosent i pakkevolum fra 2019 til 2020, og per 2. desember er de på cirka samme nivå som i fjor.

- Prognosene viser at vi vil slå fjoråret. Det ser ut til at vi får all time high i år, sier han.

Les også: Hudfletter Postnord etter Nettavisens avsløringer: - Kan være svindel

Også Posten ser at pakkevolumet i år er på nivå med fjoråret, og fra 2019 til 2020 økte pakkevolumet i førjulstiden med 50 prosent. Det sendes altså fortsatt mange pakker til tross for at samfunnet har åpnet opp mer.

- Vi ser at det er mer volum denne uken enn det var samme uke i fjor, sa Wille til Nettavisen fredag 26. november, da det var Black Friday og Black Week.

Økte kapasiteten

Det siste året har Posten økt kapasiteten på sentrallageret på Alnabru i Oslo. Det er satt opp flere renner som gjør at de kan håndtere rundt 60.000 flere pakker i døgnet.

Posten opplyser at anlegget kan håndtere i overkant av 300.000 pakker i døgnet.

- Hvor viktig har det vært å øke kapasiteten på sentrallageret?

- Kjempeviktig, sier Wille.

Posten har hentet inn totalt 1000 flere medarbeidere til å jobbe på terminaler og som sjåfører for å håndtere de store pakkemengdene i forbindelse med Black Week og jul i år.

Les også: Elektrisk gigantsatsing fra Posten: Koster opp til tre ganger så mye som diesel

Posten har også satt inn flere varebiler som leverer pakker hjem på døren, en tjeneste som har økt kraftig i popularitet, opplyser Posten.

- I fjor hadde vi rekordår, og det blir spennende å se hvordan det blir i år. Nå er butikkene åpne, men det er litt utfordringer i de globale forsyningskjedene, og det er usikkert hva som skjer med smittesituasjonen framover, sier Wille.

Posten har også rundt 800 flere utleveringssteder i år enn de hadde i fjor.