– Det er i dag ikke mulig å benytte kredittkortet til gambling, og nå innfører vi tilsvarende sikkerhetsrutiner på transaksjoner for kryptovaluta og svartebørsmarkedet, sier Eirin Sørensen Røkke, kommunikasjonssjef i Sparebank 1 SMN, på vegne av Sparebank 1 Kreditt, til Nettavisen.

Hun forteller at bakgrunnen er en anbefaling fra et fagutvalg i Finans Norge.

Nylig fikk alle Sparebank 1-kunder, som har kredittkort i samme bank, en melding i nettbanken hvor det ble informert om de nye reglene, som trer i kraft 1. november i år. I meldingen sto det blant annet følgende:

«Betalingskortet (herunder kortnummeret) skal ikke brukes til kjøp av investeringstjenester (eksempelvis aksjer, binære opsjoner og andre derivater), digitale valutaer som ikke er regulert av offentlige myndigheter, kjøp og/eller salg av billetter til arrangementer der salget foretas til høyere pris enn pålydende billettpris inkl. avgift, jf. svartebørsloven paragraf 1.»

I praksis vil de nye reglene innebære at kundene ikke lenger kan kjøpe og selge bitcoin, eller andre virtuelle valuta eller investeringstjenester med master-kortet.

– Kredittkortet er ikke ment å være et betalingsmiddel for finansielle spekulasjoner, og å legge på bruksbegrensninger for dette er etter vår mening å ta sosialt ansvar, sier hun.

Å kjøpe billetter til konserter eller andre arrangement hvor selger tar en høyere pris enn ordinær pris, vil også bli vanskelig etter de nye reglene, om du vil bruke kredittkortet ditt.

De nye reglene rammer cirka 650.000 nordmenn, som er antallet som har kredittkort fra Sparebank 1.

Les også: Rekordhøyt mislighold i Bank Norwegian

Vil hindre svindel

Røkke sier at mange svindles når de bruker kredittkort til å kjøpe ulike digitale valutaer eller handler på svartebørs.

– Vi tar derfor løpende grep for å hindre dette, sier hun.

Når man ser på all bruk av kredittkort under ett, viser imidlertid bankens egne tall at kjøp av digitale valutaer med kredittkort er lav, forteller Røkke.

Hun mener at det er stor risiko forbundet med å bruke kredittkort i gjentakende og økende investeringer i digital valuta.

– På samme måte som gambling på nett, er dette et av flere områder hvor vi, og mange andre finansieringsforetak, tar en posisjon for å unngå at våre kunder blir utsatt for svindel og tap, sier hun.

På spørsmål om hvordan de skal håndheve det nye regelverket, og hvilke nye grep de tar, svarer Røkke at det er et omfattende samarbeid rundt bekjempelse av økonomisk kriminalitet, som også inkluderer svindel i forbindelse med kjøp av kryptovaluta og billetter.

- Det vil ikke være riktig av oss å redegjøre i detalj for hvordan vi samarbeider med politimyndighetene nasjonalt og betalingsnettverkene internasjonalt for å bekjempe økonomisk kriminalitet, men det vi kan si er at vi tar vårt samfunnsansvar på alvor og at dette er et ledd i det, sier hun.

Sparebank 1 vedgår at det ikke finnes noen garanti for å få stoppet alle former for ulovlig handel. Men Røkke understreker at de fleste er godt kjent med at det ulovlig å handle på svartebørs både med kredittkort eller andre betalingsmidler.

Les også: DNB tjener rått på personkundene

Kjøp-og-salg-regler

Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn.no, sier at konsertbilletter som det vurderes at det er høy svindelrisiko på, og/eller et stort omfang av svartebørs, ikke er tillatt å selge på Finn.no. Det er heller ikke billetter som omsettes til høyere pris enn ordinærprisen.

- Disse reglene har vært på plass i mange år, det første punktet er beregnet på de arrangementene som blir utsolgt «med en gang», og det andre punktet gjelder alle kulturarrangementer, sier han.

Les også: Storbank med dyster aksjespådom – tror disse fondene vil gi mest avkastning (+)

Gjefsen påpeker at dette også står i Svartebørsloven.

- Vi ønsker ikke at det skal skje noe ulovlig i forbindelse med kjøp og salg på FINN, og derfor tillater vi ikke at billetter selges til høyere enn pålydende pris. Ellers kan vi jo si at vi synes det er bra at Sparebank 1 får på plass denne regelen. Det er med på å motvirke lovbrudd, sier han.